Kiminle İlişkide Olduğumuzun Farkında mıyız?

Kiminle İlişkide Olduğumuzun Farkında mıyız?


Susuz kalmış bir bahçe düşünelim. Bahçenin yeşermesi ve çiçek açması için suya ihtiyacı vardır. Musluğu açınca su gelir ve hortumla bahçe sulanır. Bahçenin susuzluğunu gideren musluktan gelen sudur. Hortum değil. Ancak hortum musluktan akan suyun bahçeye ulaşmasına vesile yani aracı olur. Bir hortum eskiyip, yıpransa bile yerine yeni bir hortum takılabilir. Yeterki musluktan su aksın. Yeter ki barajlar su ile dolu olsun. Yakın zamanda İstanbul susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Barajlar boşaldı. Bir dönem California eyaletinde su sıkıntısından bahçelerin sulanması yasaklandı. Bugün pek çok yerde kuraklık büyük bir sorun. Peki suyumuz çekiliverse o temiz su kaynağını getirecek olan kimdir?

Ya da bir keman virtüözünü düşünelim. Sanatçı müziğini ustalıkla icra etsin. Konserin sonunda dinleyiciler kimi alkışlar? Kemanı mı? Yoksa o kemanı çalan sanatçıyı mı? Peki o kemancıya o kulağı, o müzik yeteneğini, o parmağı, o nefesi, o canı veren kimdir? Alkışları toplayan sanatçıdır ama aslında övülmeye layık olan kimdir?

Birileri buğdayı eker ve hasat eder... Birileri o buğdayı öğütüp un elde eder. Birileri o unu yoğurup ekmeği pişirir. Peki biz o ekmeği gidip fırından aldığımız vakit bize rızkımızı veren kimdir? Bize rızkımızı veren ne o buğdayı ekip biçen ne onu öğüten ne de onu pişiren değildir şüphesiz. Bazen doğa ana veya toprak ana ifadeleri kullanılıyor. Doğaya hürmet etmek, kıymet vermek ve onu korumak insan olabilmiş her insanın sorumluluğudur elbet. Hayra vesile olan her şey gibi doğa da hürmeti ve özen gösterilmeyi hak eder. Peki ama o toprak da buğdayımıza sadece bir vesile ise o zaman o toprağa  rızkını veren kimdir?



İnsan RAB'bini unuttuğunda rızkını vereni patronu zanneder. 

Kaynak ve vesile insanın sıklıkla birbirine karıştırdığı iki kavramdır. İnsan kaynağın hazinelerinin kendisine ulaşmasına vesile olanları kaynağın kendisi zannedebiliyor. Rızkını vereni patronu ya da müşterisi zannedebiliyor. Bir dost tesellisinin ardındaki şefkatin, bir anne göğsündeki merhametin, bir alimin ilmindeki kerametin; asıl kaynağını, asıl yaratıcısını unutulabiliyor. Oysa insan, insana sadece bir vesiledir. Bazen hayırda vesile bazen şerde vesile olur. Yaratılmış her şey ve herkes sadece bir vesiledir. Kaynak ise tektir. Ve her vesile bizzat kendisi  kaynağa muhtaçtır.

İnsan kaynak ile vesileyi birbirine karıştırdığında tüm ilişkilerinde büyük sıkıntılar yaşamaya başlar. Tıpkı kendisi gibi sadece bir insan, sadece bir kul, sadece bir vesile olan... Kendisi gibi bizzat kaynağa muhtaç olan birine kaynak muamelesi yapılması... O insana zül gelir. Hiçbir vesile, kaynak muamelesi yapılmasını kaldıramaz. Konu her ne olursa olsun, önemli olan her şeyin tek kaynağı olanla iletişim kurabilmektir. Mesele duaları, o dualara icabet edebilecek güçte olana arz etmektir. Karşısındaki insana kaynak muamelesi yapanlar, vesilelere bağımlı olmaya, onlardan yana büyük beklentiler içine girmeye, onlara karşı çok talepkâr olmaya başlar. Talepleri ve beklentileri karşılanmadığında büyük hayal kırıklıkları yaşar ve şikayet etmeye başlar. Dahası sürekli karşısındaki insanı değiştirmeye çalışır. Nihayetinde ne ilişkilerin tadı tuzu kalır ne de hayatın.

 


İnsanın derdini anlatacağı, şükrünü eda edeceği ve dualarını arz edeceği

Yaratıcısı ile iletişim kurmaya ihtiyacı vardır.

İnsan her şeyi ile muhtaçlığı olan bir canlıdır. Dolayısıyla taleplerinin ve dualarının olması çok doğaldır. Bilakis o dualar insanı O'nun nazarında kıymetli yapar. Acziyetinin farkında olup, doğru yerde küçülmek insanı iki cihanda izzetli kılar. Dahası doğru yerin karşısında küçülmek, insana doğru yerde dik durma gücünü ve cesaretini verir.

Mesele her nevi muhtaçlığı giderecek olan tek kaynağı hatırlamak ve ona yönelebilmektir. Bunu başaranlar kaynaktan beslenir ve kaynaktan güç alır. Bu sayede kişi ilişkilerinde bencillik yapmaktan uzaklaşır ve karşısındakinin de ihtiyaçlarını düşünür hale gelir. Başka bir insanın yakasına yapışıp hayallerinin tahsilatı peşine düşmez. İlişkilerinde alma verme dengesini kurar. Kaynağı bilen kişi, insanın insana sadece bir vesileden ibaret olduğunu da bilir. Bu kişiler oturduğu yerde birilerinin gelip onu mutlu etmesini beklemez. Kendi mutluluğunun sorumluluğunu alır. Kimseyi gözünde tanrısallaştırmadan sevmeyi becerebilir. Bir insanı onu tanrısallaştırdığı için değil tüm acziyetiyle insan olmasına rağmen sever. Bu yüzden de sevgisi hakikidir. Kaynağını bilen kişi başkalarının hayatına dokunabilen, hayra vesile olan bir insan olabilir. Hayra vesilen olanların hayrına vesile olacak olan elbet bulunur. Mühim olan insanın tüm muhtaçlıkları giderme kudretine sahip olan kaynak ile olan iletişimidir. Ne mutlu ki davete icabet edenlerin dualarına icabet edilir.

Öyle bir muhabbettir ki bu; muhatabını hiç eli boş göndermeyen... İhtiyacı olana tam da ihtiyacı olanı veren... Kim bilir belki o anda ihtiyacımız olan yalnız kalmaktır ya da reddedilmek. Lakin insanoğlu şifasını göremez bazen. Hayrı şer zanneder, şerri hayır zanneder de bir çıkış yolu bulmaktan ümidini keser. Yaklaş... Biraz daha yaklaş... Uzak düşen biziz; O değil. O her yerde olduğu için tek bir yerde değil. Aradan tüm vesileler çıktığında geriye bir tek O kalır. O vakit sor kendine vesilelerin ardında gizli olan... Aslında sevdiğin, kızdığın, küstüğün, şikayet ettiğin, naz yaptığın, terk ettiğin, özlediğin ve aradığın kimdir?

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.


"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu 


Yorumlar

  1. Yüreğinize, kaleminize sağlık 👏👏

    YanıtlaSil
  2. Insan in dönüp kendisine bakmasını sağlayacak bi yazı...Kaleminize. yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Atike Barın23 Ekim 2022 14:06

    Kaldır perdeyi aradan, çıksın n ortaya yaradan.. Ne hoca, ne koca, ne ana, ne baba, ne patron bu lar perdeler. Hakkı bulmanın önünde hem engeller hemde hakka taşıyıcılar. Bilirsen taşıyıcılar burakın olur ve seni hakka ulaştırır böylece Miraç yaşarsın.işte ozaman miraç kandilin mübarek olur.. Bu bir İsra yolculugu.

    YanıtlaSil
  4. Emeğinize, yüreğinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  5. Rızkı veren, gerçek sahip ve dost..İyi ki var💜
    Teşekkürler.. Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Kaleminize sağlık.Kula teşekkür Allaha şükür:)

    YanıtlaSil
  7. Delilleri ve ispatlari böyle güzel yazan kaleminize bereket... Yazdırana hamd olsun...

    YanıtlaSil
  8. Ne de güzel vesile oldunuz🙏 insana gerçeği hatırlatan çok güzel bir yazı MaşALLAH 💕👏

    YanıtlaSil
  9. Asıl ihtiyaç ve destek kavramlarını anlayabilsek... Ona uyumlu yaşayabilsek... Hatırlattınız, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  10. Yaklaş, biraz daha yaklaş... insanlar kendileri için yaratılmış olana kaynaktan daha çok önem veriyor. Çok güzel vurgulanmış.

    YanıtlaSil
  11. Vesile olabilmelerden olabilmek duasıyla🤲🏻 Yüreğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  12. İnsan Rabbini unuttuğunda rızkını vereni patronu zanneder.
    Çok Teşekkürler emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Mesele her nevi muhtaçlığı giderecek olan tek kaynağı hatırlamak ve ona yönelebilmektir.
    Çok güzel bir yazı kaleminize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  14. Çok samimi bir yazı

    YanıtlaSil
  15. unuttuğumuz gerçeği bize hatırlatan bir yazı. elinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Emeğinize kaleminize sağlık. Çok faydalı ve aydınlatıcı bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  17. Çok etkili bir yazı olmuş.keşke hep hayırlayabilsek

    YanıtlaSil
  18. Aradığımız tek şey o öz işte

    YanıtlaSil
  19. Emeğinize sağlık, çok güzel yazı olmuş 💫💫

    YanıtlaSil
  20. Birçok insan gibi ben de iletişimin insanlarla sınırlı olduğunu düşünürdüm. Halbuki gerçek iletişim insanın rabbiyle kurduğu iletişimmiş. Çok güzel bir makale olmuş.
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  21. İnsanın Yaratıcı ile iletişim kurmaya ihtiyacı var. Çok samimi olmuş

    YanıtlaSil
  22. Tam da herkesin herkesin kaynak ve vesileyi birbirine karıştırdığı bir zamanda böyle bizi derin düşüncelere götüren bir makale. Ruhumuza şifa niyetine...

    YanıtlaSil
  23. Muhtaçlığımızı giderecek olan tek kaynağı hatırlamak ve O na yönelebilenlerden olup bunu başaranlardan olmak dileğiyle

    YanıtlaSil
  24. Peki bizler nelere vesile oluyoruz....

    YanıtlaSil
  25. Insan hikmeti karşısındakin de bilince kaybetmiş oluyor...

    YanıtlaSil
  26. Emeğinize sağlık, çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  27. İmkanın kaynağı ve vesile olmak arasında kurulan bağ çok güzel olmuş.
    Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  28. Çok doğru insanın kimiyakınına alacağını seçmesi lazım

    YanıtlaSil
  29. Gerçekten de insanın iletişimde kalması önemli ilişki başlamadan önce

    YanıtlaSil
  30. İnsan ressama hayran kalıyor, oysa o resmettiği şeyin gerçeği çok daha hayran kalınası. Onu bir yaratan var. o ressama o yetenegi, o görsel algıyı bir veren var, çok normallestirmişiz.
    Evet kimle ilişki kurarsak kuralım aslında gerçekten kiminle ilişkide olduğumuzu unutmayalım.

    YanıtlaSil
  31. Bunları bilmeye ne çok ihtiyacımız var... Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  32. Kiminle ilişkide olduğumuzu farkederek yaşamak dileğiyle... Emeklerinize saglik

    YanıtlaSil
  33. Hayata dalıp nasılda unutuyoruz…
    Ne kadar da doğru söylediniz…
    Nerelere gittim nerelere bir bilseniz

    Teşekkürler
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  34. Bu yazı bana çok iyi geldi…

    YanıtlaSil
  35. İlişkilerinin tadı, tuzu olmasını istiyorsan öncelikle beklentini doğru yere yerleştirmelisin. Onlar vesile, kaynağın kendisi değil.
    Peki, biz bu hayatta ilişkilerimizde neye vesileyiz?

    YanıtlaSil
  36. Her şey tek olana muhtaç
    Çok güzel bir yazı sağolun

    YanıtlaSil
  37. "İnsanın Rabbi ile iletişim kurmaya ihtiyacı var" cümlesi beni çok etkiledi. Bu makale uzun zamandır okuduğum en güzel makale... Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  38. Çok etkileyici ve çok güzel yazı olmuş…

    YanıtlaSil
  39. Başından sonuna kadar çok güzel bir yazı olmuş. Okurken hakikaten etkilendim. Daha da iyi idrak etmek nasip olsun.
    Alkışları toplayan sanatçıdır ama aslında övülmeye layık olan kimdir?...

    YanıtlaSil
  40. aracinin araci oldugunu unutmamak cok onemli...

    YanıtlaSil
  41. Derin anlamlar iceren bir yazi, okurken dusundurdu, sorgulatti, fark ettirdi.

    YanıtlaSil
  42. İnsanın temel problemi olayların arkasındaki derinliği görememesi aynen…

    YanıtlaSil
  43. Cok guzel bir yazi, Rabbim acziyetimizi bilmeyi ve hayra vesile olmamizi nasib etsin...

    YanıtlaSil
  44. KİMİNLE İLİŞKİDE OLUDUĞUMUZUN FARKINDA MIYIZ? Bu soruyu sık sık sormalıyız kendimize...

    YanıtlaSil
  45. Elinize yüreğinize saglik

    YanıtlaSil
  46. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  47. İyilikleri vesile olabilmek dileklerimle ... Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  48. Peşinde koştuğumuz her şeyin gerçek sahibini bilmek.. insanın tüm çabasını ve niyetini değiştiriyor. Çok anlamlı bir yazı. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  49. Tekrar tekrar okuyorum. Her seferinde bana farklı bir şey katıyor.
    Elinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  50. Emeğinize sağlık 🍃

    YanıtlaSil
  51. Rizki vereni unutmamak gerek.. Cok guzel..

    YanıtlaSil
  52. Hayati anlamlandiran bir yazi

    YanıtlaSil
  53. Defalarca okudum ve her okuduğumda kendime bakıp bir şeyler buluyorum. Emeğinize sağlık 🌱

    YanıtlaSil
  54. Kaynagi unutmamak önemli elinize sağlık

    YanıtlaSil
  55. Çok etkileyici. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  56. Emeğinize sağlık çok güzel açıklamışsınız. İnşaAllah doğru yerde küçülenlerden oluruz.

    YanıtlaSil
  57. Aslında kimle ilişkide olduğumuzu bilsek hayata daha doğru tepkiler vereceğiz

    YanıtlaSil
  58. İlişkilerimizi düşünmemizi sağlayan bir yazı olmuş teşekkürler 🌸

    YanıtlaSil
  59. “İnsan Rabbini unuttuğumda rızkını vereni patronu zanneder” Kaleminize sağlık hocam🌸

    YanıtlaSil
  60. Allah vesile olduğumuzu unutturmasın 🤲🏻

    YanıtlaSil
  61. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  62. Çok güzel Uzak düşen biziz; O değil

    YanıtlaSil
  63. elinize yüreğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  64. Aynen insan rızkı vereni bazen patron bazen eşin vs.zannediyoruz 😪

    YanıtlaSil
  65. Çok doğru 👍

    YanıtlaSil
  66. İnsan Rabbini unuttuğunda rızkını vereni patronu zanneder. 

    YanıtlaSil
  67. Emeğinize saglik

    YanıtlaSil
  68. Bir şeyler okumak istediğimde tekrar tekrar bu makaleyi okuyorum.
    Kiminle ilişkide olduğumu hatırlat mak istediğin herhalde

    YanıtlaSil
  69. Bu üzücü günler tam da neleri vesile olabiliriz diye yeniden gözden geçirebileceğimiz günler.
    Hayırlara vesile olabilmek dileğiyle

    YanıtlaSil
  70. Elinize sağlık...
    Bu zor günlerde ihtiyaç gideren bir yazı. Teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  71. Cok doğru insanoğlu nankordur

    YanıtlaSil
  72. Farkındalık oluşturan düşündüren bir makale ...

    YanıtlaSil
  73. Kaleminize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  74. Emeğinize saglik

    YanıtlaSil
  75. İnsanın derdini anlatacağı, şükrünü eda edeceği ve dualarını arz edeceği
    Yaratıcısı ile iletişim kurmaya ihtiyacı vardır.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  76. Vesileler çıktığında bir tek O kalır… insan problemi bulduğunda çözümün direkt sorunun kendisi oluyor. Fark edebilmek ümidiyle🤲🏻

    YanıtlaSil
  77. Oysa insan insana sadece bir vesiledir! 👏🏻

    YanıtlaSil
  78. Hayırlara vesile olanlardan olabilmek dilegiyle🌱

    YanıtlaSil
  79. Emeğinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  80. Peki ama o toprak da buğdayımıza sadece bir vesile ise o zaman o toprağa rızkını veren kimdir?
    Her şeyin rızkını veren kim?
    Elinize sağlık 💐

    YanıtlaSil
  81. Kaleminize yüreginize sağlık

    YanıtlaSil
  82. Emeğine sağlık, Rab'bimle ilişkiyi güzel anlatmış🥰

    YanıtlaSil
  83. Emeğinize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  84. İnsan insana vesiledir… çok güzel yazı kaleminize sağlık 🌺

    YanıtlaSil
  85. Çok güzel anlatılmış...kime küsüyorsun, kimi şikayet ediyorsun, kimi seviyorsun.... hatirlamaya vesile olanlardan Allah razı olsun :)

    YanıtlaSil
  86. Kaleminize Yüreğinize sağlık.... İhtiyacı olana tam da ihtiyacını vermek bu olsa gerek....

    YanıtlaSil
  87. Çok kıymetli bir büyüğümün birkaç gündür paylaşmış olduğu bu birbirinden güzel makaleleri başta merakla ; fakat sonradan büyüyen bir merak ve de keyifle okumamın ardından benim için de değerli olduğunu bildiğim kimselerle paylaşmaya başladım bile “bak burada tam da seni anlatıyor” demek ve onun da faydalanmasını aynı keyfi almasını dileyerek. Benim içinse artık merakla ve dört gözle beklediğim, iş arasında kahvemin yanına tatlı niyetine bana enerji veren, sıkıntılı ruh halimden beni kurtaran, düşünüp durduğum sorularımın cevabına şifa gibi gelen, Hızır gibi yetişen ya da bitmek bilmediğini düşündüğüm rutin yolculuğum esnasında “bunu da okumalıyım, bunu da” dedikten ve kafamı kaldırdıktan sonra o upuzun gelen yolun bitiverdiğini görmeme sebep olduğu için o hikmet dolu kaleminizin ve ondan dökülenlerin, lütfen devam edin olur muuuuu 🌸 İşte bu yüzden de çiçek kokulu teşekkürler ediyorum ben ve dostlarım adına ve beni sizinle tanıştıran o taptatlı insana 🌸 Sevil Sezerbaş 🌸

    YanıtlaSil
  88. kaybolmanın verdiği acı içiindeki ilişkiler

    YanıtlaSil
  89. Güzel bir paylaşım devamını dileriz

    YanıtlaSil
  90. Ne mutlu ki tüm beklentisini Rabbe çevirenlere ve hayırda yarışanlara 💐👏🏻 emeğinize sağlık şahane bir yazı olmuş
    Gerçekleri yüzümüze tatlı tatlı vuran 🥹

    YanıtlaSil
  91. Bizi muhatap alana, yakışır bir muhatap olabilme dileğiylee... 🪻

    YanıtlaSil
  92. Aslında sevdiğin, kızdığın, küstüğün, şikayet ettiğin, naz yaptığın, terk ettiğin, özlediğin ve aradığın kimdir? Bunu ulaşma yaklaşmaya çalışma mücadelemizde yazılarınız çok büyük destek .. çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  93. Hatırlatana şükürler olsun, vesile olana da teşekkürler... 🪻

    YanıtlaSil
  94. Sevgimizi artirdiniz.O da sizi çok sever umarım.

    YanıtlaSil
  95. Hiçbir vesile, kaynak muamelesi yapılmasını kaldıramaz. Konu her ne olursa olsun, önemli olan her şeyin tek kaynağı olanla iletişim kurabilmektir. Bu yazı her gün okunması gerekenler arasına girdi.. emeğinize sağlık 💫

    YanıtlaSil

Yorum Gönder