Ânı Yaşamak...

 

ANI YAŞAMAK MI? ANDA YAŞAMAK MI?

“Anı yaşamak” ve “Anda yaşamak” sıklıkla birbiriyle karıştırılan ifadeler. Oysa bu iki ifade bambaşka anlamlar taşıyor. Gelin bu ifadelerin gerçek anlamlarına bakalım.

Anı yaşamak sanılanın aksine özgürlük değil nefsin esaretidir.

Anı yaşamak o an içinde mutlu olmak zannedilse de gerçek pek de öyle değil. Her insan bir nefis taşıyor. Şayet bu nefis ciddi bir eğitimden geçmemişse insana pek akıllıca seçimler yaptırmıyor. Keza nefsini bir hedef doğrultusunda disiplin altına almayı başaranların sayısı bir hayli az. Kaçınılmaz olarak anı yaşamak dizginlenemeyen nefsin arzularına kapılıp gitmeyi de beraberinde getiriyor. Düşünsenize disipline edilmemiş bir nefse sorsalar: Televizyon karşısında yığılmak mı spor salonuna gidip spor yapmak mı? 

  • Ders çalışmak mı playstation oynamak mı? 
  • Brokoli yemek mi çikolata mı? 
  • Sosyal medyada dolanmak mı kitap okumak mı? 
  • Kredi kartı ile taksit taksit alışveriş yapmak mı bütçe yapıp parayı yönetmek mi?  

Sizce nefsin bu sorulara cevabı ne olurdu? Kolaya kaçmak, anlık olarak keyif almak, canı ne çekiyorsa onu yapmak öyle değil mi! “Anı yaşamak” her ne kadar “hayatı dolu dolu yaşamak”, “hayattan keyif almak”, “özgürce yaşamak” zannedilse de perde arkasına bakıldığında bunun doğru olmadığını görüyoruz. Bugün birçok insan anı yaşıyor ve nefsinin arzularına yenik düşüyor. Bilinçli bir şekilde iradesini kullanarak doğru seçimler yapamıyor. Nefsin arzularının esiri olmuş seçimlerin insana özgür bir yaşam sunması mümkün değil. Kişi böylelikle kuru bir yaprak gibi oradan oraya sürüklenirken... Uzun vadede hedeflerinden çok uzaklaşmış olduğunu acı bir şekilde fark ediyor. İnsanı insan yapan ve diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği bilinci ve özgür iradesidir. Anı yaşayan insan nefsinin arzularına diz çökerken bilincini farkında olmadan devre dışı bırakıyor. İnsanı yücelten seçimler çoğunlukla işin başında nefise zor geliyor. Bu yüzden anı yaşayanların ve nefislerinin peşi sıra gidenlerin... Sadece o an için yaşadıkları geçici haz ya da rahatlık onların yanına kar kalmıyor. Aksine veresiye defterine borç olarak kaydediliyor.


Anda  yaşamak yüksek derecede bilinç açıklığı ve derin bir idrak gerektirir.

Peki “Anda Yaşamak” ne ifade ediyor? “Anda yaşamak” yüksek derecede bir bilinç açıklığı ve konsantrasyon gerektiriyor. Anda yaşayan insanlar bulunduğu yerin hakkını veren insanlardır.  Her nerede ve kimle ise ve her ne yapıyorsa bilincini tıpkı bir projeksiyon ışığı gibi tamamen ona yöneltir. Örneğin bir sınıfta ders dinliyorsa anda yaşayan insan için dünyanın en önemli ve tek meselesi o sınıf, o ders, o anlatılanlar, o öğretmen olur. Eğer bir ev hanımı evini temizliyor ya da mutfağında yemek pişiriyorsa... O anda dünyanın en önemli ve tek meselesi o mutfak, o yemek, o soğan, o domates olur... Anda  yaşayan insan bir arkadaşının derdini dinleyip ona çözüm üretmeye çalışıyorsa dünyanın en önemli ve tek meselesi o arkadaşı ve o arkadaşının derdi olur. Anda yaşayan insan işyerinde bir rapor yazıyorsa dünyanın en önemli ve tek meselesi o rapor olur. Eğer tatil yapıyorsa dünyanın en önemli ve tek meselesi izlediği gün batımı, yediği yeşil fasulye, kokladığı yasemin kokusu, çıplak ayağı ile yürüdüğü toprağın verdiği ferahlık hissi olur. Uzun lafın kısası anda yaşayan insan bulunduğu yerin hakkını verir. Tüketirken tüketimin, üretirken üretimin hakkını verir. Anda yaşayan insan bulunduğu ortama, birlikte olduğu insanlara, yaptığı işe yüksek bilinç verir. Bu da o insanın gittiği her yeri ve bulunduğu her ortamı yeşertmesini sağlar. Bu kişiler bulundukları yerden hem en yüksek faydayı ve hazzı alabiliyorlar hem de oraya en yüksek faydayı ve hazzı verebiliyorlar. Bu sayede de hayatlarını dolu dolu yaşıyorlar.

Ancak maalesef bugün insanların çok azı “anda yaşıyor”, pek çoğu “anı yaşıyor”. Nefislerinin esiri olarak...

Anda yaşamayan her insan ortalıklarda tıpkı bir uyur gezer gibi dolanıyor. Bir yerlere gidiyor ama  hiçbir yere varamıyor. Nereye giderse gitsin bilinci bambaşka bir yerde. Örneğin eve gidiyor ve eşi ile sohbet ediyor diyelim. Bilinci ofisteki işinde... Eşini sadece dinliyormuş gibi yapıyor. Ama sadece bedeni eşinin yanında bilinci değil. Ertesi sabah kalkıp ofise gidiyor. Bu sefer ofiste de işine konsantre olmak yerine eşiyle mesajlaşıyor. Böylelikle eve gittiğinde işi düşünen, işe gittiğinde evi düşünen... Tatile gittiğinde bir sonraki sene gideceği tatili düşünen... Çocuğu ile oynarken sosyal medya hesabında gezinen... Bulunduğu hiçbir yerin hakkını veremeyen  uyur gezerler oradan oraya sadece bedenlerini taşıyorlar. Bedenler bir yerde bilinçler ise bambaşka yerde dolanıyor.

İster üretirken ister tüketirken olsun... Bir insan anda yaşamıyorsa nereye giderse gitsin oradan keyif  alamıyor. Örneğin bir insan düşünün. Bodrum'un en lüks otelinde havuz kenarında elinde telefonu ile gergin bir şekilde iş konuşuyor. Bodrumun... Otelin... Havuzun... Ne anlamı kaldı? Anda yaşamak yüksek bilincin yanı sıra yüksek bir sorumluluk duygusu da gerektiriyor. Çünkü insanlar genelde bulundukları ortamlarda ya da yaptıkları işte sorumluluklarından kurtulmak için de bilinçlerini farklı yerlere veriyorlar. İşyerinde sıkıcı bir rapor yazarken sevgili ile mesajlaşmak anlık bir rahatlama sağlıyor. Bu noktada akıllı telefonlar ve sosyal medya hesapları en kolay kaçış yolu oluyor.  Bugünlerde birlikte yemek yiyen arkadaş gruplarını keyifli bir sohbete dalıp gitmiş bir halde görmek zor. Genelde bir masanın etrafında birleşen insanlar ellerinde cep telefonları ile bambaşka alemlerde geziniyorlar. O an karşısındaki insanın gözünün içine bakıp sohbet etmektense, hiç tanımadığı bir ünlünün aşk hayatını sosyal medyadan takip etmek insanlara daha cazip gelebiliyor. Bedenler bir araya gelirken ruhlar ve bilinçler birbirine değmiyor.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insana “anda yaşamasını” sağlayacak bir bilinç açıklığı ve derin bir idrak kazandırır. İnsanlar Deneyimsel Tasarım Öğretisinde kazandıkları ilim ile iradelerini özgürleştirirler ve hedeflerine ulaşabilecekleri isabetli seçimleri adım adım yapabilir hale gelirler. Özgür irade ile isabetli seçimler yapabilen ve bulunduğu ortamın hakkını verenler hayatı dolu dolu yaşarlar. Üstelikle nerden geldikleri ve nereye gittiklerinin derin idraki ile...      


Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.


"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu 




 

 

Yorumlar

  1. Anı yaşamak ve geleceği tasarlamak andaki kararla oluyor yani çok güzel bir komuya dikkat çekilmiş

    YanıtlaSil
  2. Farkındalık oluşturacak bir makale olmuş. Okuyanlara temas etmesi dileği ile 🌸

    YanıtlaSil
  3. Anda yasayabilmek akisina birakmak degilde sorumluluk gerektirdigini okumak bile insanin birseyleri fark etmesini sagliyor.
    Cok guzel bir emek ve cok guzel bir kalem...
    Guzel bir dimağ'dan cikan yazilari okumak cok keyifli...

    YanıtlaSil
  4. Günümüzde anı yaşa, an bir kere gibi ne kadar da yanlış yönlendiriyor sosyal medya.

    YanıtlaSil
  5. Çok yerinde bir yazı olmuş ellerinize sağlık 👏

    YanıtlaSil
  6. Çok faydalandığım bir yazı oldu emeğinize sağlık çok severek okuyor takip ediyorum 😊

    YanıtlaSil
  7. Kaleminize sağlık. Çok güzel bir farkındalık yazısı yazilmis.Ani yaşamak ve anda yaşamak bir çok insan bunu farkını bimiyor

    YanıtlaSil
  8. Anı yaşamak sanılanın aksine özgürlük değil nefsin esaretidir. Çok can acıtan ama bir o kadar da bilinç açan bir cümle...

    YanıtlaSil
  9. Anda  yaşamak yüksek derecede bilinç açıklığı ve derin bir idrak gerektirir.
    Bu kadar net anlatılabilir...

    YanıtlaSil
  10. İnsanın en büyük problemlerinden biri anda yaşamak. Bu problemi detaylandiran güzel bir yazı olmuş
    Teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
  11. Keyifle okudum bu güzel yazıyı
    Ellerinize sağlık 🌹

    YanıtlaSil
  12. Çok hoş farkındalık oluşturan bir yazı…Faydayı paylaşarak keyif ile ve anda yaşayanların sayılarının artması ümidi ile. Kaleminize, yüreğinize sağlık 🪷

    YanıtlaSil
  13. Gunumuzde ki en buyuk problemlerden birini düsunmeme farkindalik olusmasina neden oldunuz ...kaleminize saglik ..

    YanıtlaSil
  14. Ani yaşamak anda kalmak arasındaki farkı çok iyi anlamışsınız teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. ‘’Nefsinin esiri ol’’un adı anı yaşa Carpe Diem olmuş. Süslü süslü laflar… Bilmeyince insanı ne de güzel tuzağa çekiyor. Anda kalabilmeyi öğrenmek dileğiyle… Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. Çok net anlatılan bir yazı olmuş emeği geçenler anda yaşayanlardan olurlar umarım... Uzerinde uzun uzun düşünülmesi gereken bir yazı ve bitiş cümlesi çok etkiledi beni "-Özgür irade ile isabetli seçimler yapabilen ve bulunduğu ortamın hakkını verenler hayatı dolu dolu yaşarlar. Üstelikle nerden geldikleri ve nereye gittiklerinin derin idraki ile..."

    YanıtlaSil
  17. Nefs ve bilinç... Ikisi arasında bir seçim yapmalı. Ağustos böceği mi yoksa karınca mı? :) Hangisi ulaşması gereken hedefe çaba gösterir? Nefs mi dinlenmeli yoksa bilinç mi kullanmalı?
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Nerdeysen orda ol….

    YanıtlaSil
  19. Bedenler bir araya gelirken ruhlar ve bilinçler birbirine değmiyor🌸 Çok anlamlı ve güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  20. Anda yaşamak… ne kıymetli bir yazı olmuş elinize sağlık🌿

    YanıtlaSil
  21. Emeğinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  22. Çok güzel bir yazı olmuş. Emeğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  23. Elinize sağlık...
    Anda yaşayarak, bulunduğumuz yerin hakkını verebilmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  24. Anı yaşamakla, anda yaşamak arasındaki binlerce fark... ne güzel bir konuya değinilmiş. teşekkürler.

    YanıtlaSil
  25. Ikisi arasindaki fark ne guzel anlatilmis. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  26. İnsan zihnini bilgisayardan ayıran şey,veriler arasında dolanmak değil yaşamaktır."Gerçekten" yaşıyor muyuz ? dedirtti yazılanlar.Ömrümüz bize temas ediyor mu ? Oyalayıcılarsan kurtulmak dileğiyle.Yazanın da okuyanların da vakti gerçek olsun duasıyla...

    YanıtlaSil
  27. Zihnimin bu farkı ayırt edebilmesini sağlamasında etkili olduğunuz için çok teşekkür ederim… Ellerinize sağlık bu yazı için…

    YanıtlaSil
  28. Teşekkürler bu güzel yazı için

    YanıtlaSil
  29. Anı yaşamak ve anda kalmak... Aslında çok farklı... Teşekkürler

    YanıtlaSil
  30. Özgür olmak istiyorsan Anı Yaşa’yan olma Anda Yaşa.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder