En Hızlı Nasıl Kilo Verebilirim?

 NASIL KİLO VEREBİLİRİM?

Ah şu kilolar! Bugün birçok insan fazla kiloları ile mücadele ediyor. Yana yakıla nasıl kilo verebileceğinin yollarını araştırıyor. Hem sağlık hem estetik açısından fazla kilolarından kurtulmak istiyor. Ve mümkünse bir an evvel!!!  İnsanlar çoğu zaman fazla kilolarından kurtulma isteklerinde aceleciler. Bir an evvel sonuç almak ve hayalini kurdukları kiloya ulaşmak istiyorlar.  Yaza girerken kilo verme telaşı... Düğünden önce kilo verme telaşı... Doğumdan sonra kilo verme telaşı... Bu liste uzar gider.  Bu acelecilik, bu telaş, bu sabırsızlık insanları yanlış seçimler yapmaya itiyor. Uzmanlar her köşede bangır bangır hızlı kilo vermenin zararları konusunda uyarıyor. Diğer yandan insanların hızlı sonuç alma isteğini sömürmeye hazır birçok para tuzağı var.  Şok diyetler ve içeriği meçhul bazı zayıflatıcı haplar insanlara hızlı sonuçlar vadediyor. Bu ümit tacirlerinin ağına takılanlar ise tüm uyarılara rağmen sağlıklarını riske atıyorlar.

Maalesef insanın hızlı sonuç alma isteği ve aceleciliği kilo vermek ile de sınırlı değil. İnsanoğlu hayatının her alanında zahmete girmeden hızlı sonuçlar almak istiyor. Konu ister para kazanmak... İster saygınlık kazanmak... İster beğeni kazanmak... İster bir okul kazanmak... İster bir terfi almak ya da kilo vermek olsun... İnsan emek vermekten, zahmete girmekten köşe bucak kaçıyor. Öte yandan hayalini kurduğu sonuçları ise bir an evvel almak istiyor.


Başarı, azim ve sabırdan başka bir yol kabul etmez.

Konu ne olursa olsun hedefe giden yolda kişinin azimli ve sabırlı olması gerekir. O hedefe ulaşabilmek için emek vermesi, gayret göstermesi, bir takım zahmetlere göğüs germesi gerekir.  Kişi emek verdikçe ve bir takım zorluklarla mücadele ettikçe bir dönüşüm geçirmeye başlar. Bu dönüşüm kişiyi hedefine ulaştırır ama daha da önemlisi o hedefte kalıcı olmasını sağlar. Hedefe ulaşmaktan daha önemli olan şey o hedefte kalıcı olabilmektir. Aksi takdirde kişi hedefine geçici olarak ulaşmış gibi görünse de orada kalıcı olamaz. Sadece hedefi uğruna emek veren ve o hedefin zahmetine göğüs geren insanlar bu dönüşümü gerçekleştirebilir.

Örneğin bir şirketin sahibi işi oğluna devretmiş ve oğlunu şirketin başına geçirmiş olsun. Oğul hedefe ulaşmış ve şirketin patronu olmuştur. Ancak eğer bu oğul hayatı boyunca hiçbir şey için emek vermemiş, zahmete göğüs germemişse... O hedefte yani patronlukta kalıcı olamaz. Babasının bin bir emekle kurduğu şirketi kötü yönetip tepetaklak edebilir. Çünkü bu oğul patron olma hedefine ulaşmıştır ama o hedefe dönüşememiştir. Aynı durum kilo verme konusunda da geçerlidir. Şok diyetler, denetimsiz zayıflama hapları, gereksiz ameliyatlar ile kişi belki hızlıca hedefine ulaşabilir. Ancak dönüşüm gerçekleşmediği için kişi ideal kilosunda fazla kalamaz. Verdiği kiloları hızlı bir şekilde tekrar geri alacaktır. Oysa sağlıklı ve dengeli beslenme modelini benimseyen... Beslenme alışkanlıklarını kökten değiştiren. Düzenli egzersiz yapma alışkanlığını kazanan insan kilo vermekten çok daha fazlasını başarmıştır. Bu insan aynı zamanda bir dönüşüm gerçekleştirmiştir. Sağlıksız yaşam stilini terk etmiştir. Ve sağlıklı yaşam stilini benimseyen bir insana dönüşmüştür.

Sadece hedefine dönüşebilenler vardıkları noktada kalıcı olabilir. Ve bu dönüşüm sancılıdır, emek ister, mücadele ister, zahmete katlanılmasını ister. Tam da bu nedenle zahmetin içinde rahmet vardır. Bu dönüşümü gerçekleştirebilmek için ise kişinin mutlaka azimli ve sabırlı olması gerekir.

Olumlu sonuçlar almak konusunda aceleci olan bir insan o hedefin zahmetine katlanamaz. Karşılaştığı zorluklarla mücadele edemez. Motivasyonunu çabucak kaybeder. İnişli çıkışlı bir ruh hali içinde eylemlerinde istikrar gösteremez. Bu nedenle aslında insanın mücadelesi fazla kiloları ile değildir. İnsanın mücadelesi kendi nefsi, kendi aceleciliği, kendi sabırsızlığı, kendi ataletiyledir. Hedef ister kilo vermek olsun ister başka bir şey... Kendi karanlık yönleriyle mücadele eden ve bu karanlık yönlerini alt edenler başarıya ulaşırlar.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi insana hedefine giden yolda nasıl doğru tepki verebileceğini öğretir. Öncelikle nasıl hedef belirlenmesi gerektiğini sonrasında da bu hedefe nasıl ulaşabileceğinin stratejilerini anlatır. Hayatta hedef belirlemenin dahi bir stratejisi vardır. Eğer insan isteklerini bir hedefe dönüştüremezse o istekler sadece birer istek olarak kalırlar. Oysa insan isteklerini hedefe dönüştürebilirse atacağı somut adımları da belirlemiş olur. Ayrıca Deneyimsel Tasarım Öğretisi kişinin iç dünyasının karanlık yönlerinin ona nasıl vesvese verdiğini de deşifre eder. İnsanın kendi kafasının içinde yankılanan bu vesveseleri deşifre etmesi çok önemlidir. Çünkü hedef ne olursa olsun kişinin mücadelesi aslında bu vesveselerledir.  


Bir şeye yüklediğimiz anlam o şeye verdiğimiz tepkileri belirler.

Bir kadın bir çantaya neden bir servet öder? Ya da bir adam bir otomobile neden bir servet öder? Çünkü o çanta o kadın için bir çantadan çok daha fazlasıdır. O otomobil de o adam için bir otomobilden çok daha fazlasıdır. Güç göstergesi, statü göstergesi, bir zümreye dahil olma nişanesi, kendini değerli  hissetme aracı vs. vs. Bir çok anlamı olabilir. Kişiye bir nesne için o kadar çok para harcatan şey ona yüklediği anlamlardır. Öte yandan gücünü ve değerini kendi iç dünyasında taşıdığı soyut meziyetlerde arayan bir insan için.... O çanta bir çantadan ibarettir. O otomobil ise gereksiz pahalı bir otomobildir.

Bu noktada sağlıksız beslenme alışkanlıkları olan insanların kendilerine şu soruları sormaları faydalı olabilir. Yemek yemek benim için ne anlam ifade ediyor? Gece yarısı eve sipariş ettiğim o tatlı bende hangi hissiyatı tetikliyor? Çoğu zaman kilolu insanlar için yemek yemek hayattan lezzet almak anlamına gelir. Belki kimisi için yemek demek dinlenmek demektir. Kimisi için kendini ödüllendirmek, deşarj olmak, rahatlamak veya eğlenmek demektir. Oysa hayattan keyif alamayan insanlar için hiç bir tatlı yeterince şekerli değildir. İnsan yedikçe daha çok yer. Kendini şekere boğar. Ama her seferinde daha az tat, daha az lezzet almaya başlar. Hem yediği yemekten, hem hayatından. Hayattan lezzet almanın sağlıklı yollarını bulmak mühim. Şekeri, karbonhidratı değil de bir yürüyüşü, bir dost sohbetini, bir kitap okumanın lezzetini hayatın keyfi haline getirebilmek gerek. Aksi takdirde keyfetmek için yenilen yemekler ve tatlılar insanın keyfini kaçırıyor.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.


"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu 


 

Yorumlar

  1. insanın ruhunun doyurulmasinin karninin doyurulmasindan öncelikli olduğu ve emek verdiğim her şeyin aslında en büyük başarı olduğu ancak bu kadar güzel anlatilabilirdi👏👏kaleminize yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Yaşarken kendinize yapacağınız en güzel yatırım
    Deneyimsel Tasarım Öğretisi eğitimiyle tanışmak...iyiki varsiniz

    YanıtlaSil
  3. Yemek yemek benim için ne anlam ifade ediyor? Bu soruya Cevabım, çözüm anahtahtarlarimdan biri olacak. Teşekkürler 💚

    YanıtlaSil
  4. Insan acelecidir. Hersey hemen olsun ister

    YanıtlaSil
  5. Cok guzel ozetlenmis. Sol gosterip sag vurmus bir yazi. Elleinize saglik.. Insan kilo vermekle ilgili bir baslik gorunce hemen atliyor. En etkili somut bir tavsiye bulmak için heyecanlaniyor. Amaa her işte oldugu gibi gerçek çok sade ve bir o kadar uygulanabilir ama insan bilmesine anlamasina ragmen uygulamayabiliyor.. Ne garip!! :)

    YanıtlaSil
  6. Teşekkürler ediyorum 🙂

    YanıtlaSil
  7. Emeğinize sağlık ne güzel bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  8. Fevkaladenin fevkinde , tebrik ederim efenim .....

    YanıtlaSil
  9. Çocukken ağlayan bebeğe bala bandırılmış emzik vererek başlıyoruz. Tabi üzülünce, sıkılınca teselli gibi algılamışız yediklerimizi. Hani hadi bir çılgınlık yapalım gibi bir şey sütlacın üzerine profiterolü götürmek bizim kültürde 😄

    Zihindeki kodlamayı değiştirmenin yolunu bulmak lazım. Yoksa zayıflar daha mutsuz değil, daha az malzemeyle bizim seviyeye ulaşıyorlar diyelim.

    YanıtlaSil
  10. Insanoğlu hedefine sabir gosterip,bedelini ödeyerek ulaşır
    Emeğinize sağlık,çok güzel bir yazı...

    YanıtlaSil
  11. Algi acici ve aydinlatici bir yazi , cok yararli oldu tesekkurler

    YanıtlaSil
  12. Yemek yemek benim için anlamı ne ? Tekrar anlamını sorgulamami sağladı teşekkür faydalı bir yazı oldu :)

    YanıtlaSil
  13. Hayatimda cözemedigim probleme farkli bir bakis acisiyla bakmama sağladiniz

    YanıtlaSil
  14. Kilo vermek için çevremde mide ameliyatı olan insanların sayıları artmaya başladı onlarda ortak olarak ilk fark ettiğim daha yaşlı ve halsiz, yorgun görünüyor olmaları... Hedeflerine ulaşmışlar ama dönüşmemişler... Yazı da kilo vermenin dışında çok fazla sırlar var anlayıp uygulaya bilenlerden olmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  15. ‘’Oysa hayattan keyif alamayan insanlar için hiç bir tatlı yeterince şekerli değildir.’’ Bu öyle doğru ki… sadece sonuca odaklanıp tartıda belli sayıları görmek için HIRS yapabiliyoruz. Ama içimdeki nöroloji değişmedikçe ben oraya varsam bile o tartıda kalamıyorum. Sonuca odaklanıp hızla indim ama artık ondan daha da hızlı dönüş yaşıyorum.
    Kimsenin bakmadığı karanlık noktaya ısık tutmuşsunuz çok başarılı emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  16. “Bir şeye yüklediğimiz anlam o şeye verdiğimiz tepkileri belirler.“

    YanıtlaSil
  17. Elinize sağlık , farkındalık oluşturan bir yazı olmuş. “ hedef ne olursa olsun kişinin mücadelesi aslında bu vesveselerledir. “ çok önemli bir detay.

    YanıtlaSil
  18. Selamlar

    Nasıl da yanılıyoruz, çok güzel bir yazı olmuş

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Emeğinize sağlık çok güzel yazılmış..

    YanıtlaSil
  20. Merhaba

    Çok faydalı bir makale olmuş.
    Hiç bu açıdan düşünmememiştim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  21. Hedefe ulaşmaktan daha önemli olan şey o hedefte kalıcı olabilmektir.
    Mesele sadece o günkü sınavı atlatmak, o düğünde zayıf görünmek değil. Anlık fayda toplamda zarar ettiriyor. Hiç bir şey öğrenmeden aldığım üniversite diploması, o anı kurtaran şok diyet ama sağlığımın toplamda bozulması...

    YanıtlaSil
  22. Hayattan lezzet almak,insanın hayata yüklediği anlamlarla ilgilidir...
    Emeğinize saglik

    YanıtlaSil
  23. Neyi neden yaptığımızın farkında olabilmek çok kıymetli. Umarım başarabiliriz.

    YanıtlaSil
  24. Emeğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  25. Hemen sonuç alma isteğimiz bizi yanlış seçimler yapmaya itebiliyor. O kiloları bir anda almadık ki bir anda verelim.

    YanıtlaSil
  26. 👏🏻👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  27. Emeğinize sağlık. Ne güzel örnekler vermişsiniz. Geçmişe yönelik sorularınızla düşündürüp, temeline inmeye yönlendirmişsiniz.
    Kilo verebilmek... "Her şeyin kökeni biziz" dememize rağmen çözümü hep dışarda arıyoruz. Aslında biz insanlar, her şeyi yapabilme gücü bize verilmişken bu konuda bu kadar zorlanmamız...Hastalık derecesinde olmadıktan sonra planlama, irade ve süreklilik...

    YanıtlaSil
  28. Çok güzel yazı MaşALLAH 👏🏻👏🏻

    YanıtlaSil
  29. Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  30. İnsan görebilse keşke çözümünde, probleminde kendisinde olduğunu!!!

    YanıtlaSil
  31. Bir işi başarabilmekten daha iyisi onu tekrar nasıl başarabileceğini bilmektir. Dönem dönem diyet yaparak zayıflamak değil sağlıklı beslenmeyi hayat stili olarak oturtabilmek önemli olan.

    YanıtlaSil
  32. Kaleminize sağlık 🌿

    YanıtlaSil
  33. Güzel bir yazı. Elinize sağlık

    YanıtlaSil
  34. Kaleminize sağlık…

    YanıtlaSil
  35. Çok güzel yazı olmuş emeğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  36. Çok güzel bir yazı olmuş, çözüm kendimizde gizli, nelere anlamlar yüklüyoruz bu hayatta

    YanıtlaSil
  37. “hayattan keyif alamayan insanlar için hiç bir tatlı yeterince şekerli değildir.“ Sır imkanlarda, hazlarda değil... Sır insanın hayattan tat alabilmesinde... Ve o tattaki dengeyi kıvamı koruyabilmesinde...

    YanıtlaSil
  38. Emeğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  39. nerelere anlamlar yüklüyoruz. aslında çözüm kendimiz de . ellerinize sağlık. etkileyici bir yazı olmuş

    YanıtlaSil
  40. Elinize sağlık çok dogru

    YanıtlaSil
  41. elinize sağlık çok dogru

    YanıtlaSil
  42. Elinize sağlık çok güzel

    YanıtlaSil
  43. Çok dogru 👏

    YanıtlaSil
  44. Çözüm başkasında değil bizde. Bunu görebilsek keşke

    YanıtlaSil
  45. Sağlıklı beslenme bizim yaşam stilimiz olursa, ağır diyetlere gerek de kalmaz. Teşekkür bu güzel yazı için.

    YanıtlaSil
  46. Kendi karanlık yönleriyle mücadele edip alt edenler başarıya ulaşır çok doğru 👏🏼

    YanıtlaSil
  47. Kaleminize sağlıık 🪻

    YanıtlaSil
  48. Kaleminize sağlık 🪻

    YanıtlaSil
  49. OZLEM KARAOĞLAN18 Aralık 2023 21:30

    DTÖ den aldığın bir bilgiyi hayatının her alanında kullanmak ne kadar konforlu…bir bilgiyle pekçok işini halledebiliyorsun…Kaleminize sağlık🌸 Bedel ödemeye devam…

    YanıtlaSil
  50. İnsan ister ama bedelini ödemeyi göze almaz :) Ellerinize sağlık…

    YanıtlaSil

Yorum Gönder