Mutluluğun Formülü Bulundu...

Nasıl Mutlu Olabilirim?

İnsan bu hayatta bir çok şeyi mutlu olabilmek adına yapıyor. Evleniyor mutlu olmak için... Boşanıyor yine mutlu olmak için... Bir işe giriyor mutlu olmak için... Bir işten istifa ediyor mutlu olmak için... Tıka basa dolu olan gardırobu biraz daha doldurmak için alışverişe çıkıyor... Akşam iki tek atıp stresinden kurtulmak, rahatlamak istiyor... Evinin perdeleri yeni bile olsa sıkılınca değiştiriyor... Ekranın karşısında geçip dizilerin karşısında mayışıyor... “İki dakika soluklanayım” derken sosyal medyada saatlerini harcıyor... Hepsi hayattan biraz keyif almak, rahatlamak, mutlu olmak için...

İnsan mutlu olmak için debelendikçe ironik olarak daha da mutsuz oluyor.

Bugün maalesef insanlık tarihinde insanın en mutsuz olduğu dönemlerden birine şahitlik ediyoruz.  Bunun en önemli sebebi bugün gerçekten mutluluğun ne olduğunun bilinmiyor olması. Aslında “Bilinmiyor” demekten ziyade “Unutulmuş” demek daha doğru bir ifade olur. Keza geçmişte büyüklerimiz gerçek mutluluğun ne olduğunu biliyordu. Onlar bugün bize sıkıcı ya da yavan gelen hayatlarında aslında mutluydular. Büyüklerimizin yaptığı gibi bahçe sularken türkü tutturmak, salça kurarken sohbete dalmak ve mutlu olmak... Bulunduğu noktadan bakınca bugünün insanına imkansız görünüyor.  İnsan bu dönemde mutlu olmak adına yapıp ettikleriyle... Aslında farkında olmadan elindeki gerçek mutluluğu mutsuzluk ile takas ediyor.

Mutluluğu kazanmakla tüketmek çok farklı şeyler...

İnsanın bugün kendine yönelttiği yaygın öz eleştirilerden bir tanesi şu: “Herkes emek vermeden, kolay ve hızlı yoldan para kazanmaya çalışıyor.” Doğru. Ancak kolaycılık sadece para kazanma konusunda yaşanmıyor. Paranın yanı sıra... Bugün insan aynı zamanda emek vermeden, kolay ve hızlı yoldan mutlu olmaya çalışıyor. Esasında mutluluk tıpkı para gibi hak edilen, kazanılan bir şey. Oysa insan mutluluğun ve paranın kazanılmasına değil tüketilmesine odaklanıyor. Böylece henüz kazanamadıklarını harcamaya başlıyor ve hayatının her alanında eksi bakiyeye düşüyor.  

“Borç batağı denilince” akla ilk olarak finansal borçlar gelir.  Evet bugün insan finansal olarak borç batağında. Ve evet kazanamadıklarını harcama derdinde. Ama borç batağı maalesef para ile de sınırlı değil. İnsan mutluluk anlamında da eksi bakiyede ve borç batağında... Emek vermeden, kolay ve hızlı yoldan elde edilmeye çalışılan her şey... İster para ister mutluluk... İnsanı Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan ediyor. Peki ne oluyor da insan bunu fark edemiyor? Bunu fark edebilmek için büyük resmi görmek, uzun vadeli düşünmek gerekiyor. O kolaycılığın uzun vadede ne kadar ağır bir faturası olduğunu görmek gerekiyor. Ancak insan o kadar çok bugününü kurtarma derdindeki... Mutluluk adına yaptığı seçimlerin  nasıl onun mutluluğundan çaldığını göremiyor.

Bu durumu çok güzel özetleyen bir anı... Bir bankanın kredi tahsilat bölümünde çalışan bir kadın işi gereği kredi borcunu ödeyemeyen borçluları arıyor. Ve kredi borçlarını tahsil etmeye çalışıyor.  Müşterilerin kendisine verdiği tepkileri ise şöyle anlatıyor. “Bankada müşteriye kredinin çıkmasını onaylayan ayrı bir departman vardır. O departman bir kişiye kredi verilip verilmeyeceğine karar verir ve kredileri onaylar. Kredileri onaylandığı zaman müşteriler o departmana çiçekler gönderir, baklavalar ısmarlar. Kredi onaylanınca müşterinin neşesi yerindedir. Ama borçlarını ödeyemedikleri zaman borcun tahsilatını yapmak bizim departmanın işidir. Bu sefer biz borcun ödenmesi talebi ile müşterinin kapısını çaldığımızda işitmediğimiz beddua kalmaz.”

İşte emek vermeden, kolay ve hızlı yoldan bir şeyler kazanmaya çalışan insanın son resimdeki ahvali. İnsan kazanmadıklarını harcarken geçici olarak neşesi yerinde oluyor. Etrafa gülücükler, çiçekler saçıyor. Ancak nihayetinde nasıl bir fatura ile karşılaşacağını hiç düşünmüyor. Düşünmek istemiyor... Bu finansal açıdan böyle olduğu gibi hayatın her alanında da böyle. 

  • İnsan sosyal medyayı ve TV dizilerini evindeki, sofrasındaki keyifli sohbetler ile takas etti. 
  • Bu hayata bir değer katmanın, çalışmanın, çabalamanın, üretmenin lezzetini ve onurunu bahis siteleri ile takas etti. 
  • İki tek atıp kendini uyuşturmayı güzelleşmek sandı. 
  • Evliliği evcilik oyunu sandı, israf etmeyi ise zenginleşmek... 
  • Dahası mutluluğu satın alabileceğini sandı. 
  • İnsan sandı da sandı. Ve işte böylece yanıldı. Nihayetinde mutluluğun kredisini çekerken gerçek mutluluğunu ipotek edip kaybetti.

O zaman mutlu olmayı başarmak için neye ihtiyaç var? 

Evvela gerçekte mutluluğun ne olduğu ve ne olmadığını tekrar öğrenmeye ihtiyaç var. Nazım Hikmet dizelerinde Abidin Dino'ya “Bana mutluluğun resmini yapabilir misin?” diye sorar. Keza insan mutluluğu tanımak ve tanımlamak ister. Deneyimsel Tasarım Öğretisi mutluluğun resmini çizmekten çok daha fazlasını yapar. Deneyimsel Tasarım Öğretisi eğitimlerinde eğitmenler mutluluk eğrisini anlatan bir grafik çizerler. Bu grafik üzerinden yanlış seçimlerin  mutluluk eğrisini  nasıl aşağıya indirdiğini ve o eğrinin nasıl tekrar yukarı çıkartılabileceğini anlatırlar. İnsanın neyi mutluluk zannedip yanıldığını açıkça deşifre ederler. Mutlu olmak yolunda insanın dostunu ve düşmanının ne olduğunu net bir şekilde ortaya koyarlar. Herkesin yana yakıla mutlu olmaya çalıştığı şu devirde bu bilgileri öğrenmek çok büyük bir konfor. Mutluluk Kaf dağının arkasında değil bizim yaşam stilimizde ve seçimlerimizde saklı. Evvela onu dışarda bir yerlerde aramak yerine, kendi hayatımıza çeki düzen vererek onu ancak kendimizin üretebileceğini hatırlamaya ihtiyacımız var.

“Amaaaaan canım bir daha mı geleceğiz dünyaya” diyerek insan nefsine kapılıp gidiyor. Mutluluk için emek vermek, o mutluluğu ilmek ilmek dokumak zor geliyor. Ama sorun da bu zaten. Bu dünyaya bir daha gelmeyeceğiz. O yüzden insan onuruna yakışır şekilde mutlu olmak gerek. Çünkü gerçek mutluluk acıları uyuşturmaktan çok daha fazlasıdır.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.


"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu 




Yorumlar

  1. 'Mutluluk imkanla değil hakettiklerinle olur ' insan hayatında sadece bu bilgiye tutunsa ve gerekeni yapsa hersey değişecek. Elinize, emeğinize sağlık yalın ve derin bir anlatımla yazılmış. Tebessüm etmeme katkınız olduğu için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Farkındalığımızı farketmek,sevdiklerimizle daha sağlıklı ilişkiler kurmak,mutlu olmak herkesin hayalleridir.Bunu bugüne kadar tek başımıza yapamadığımıza göre yardım almak en doğru karar.Kesinlikle tavsiye ediyorum.

    YanıtlaSil
  3. Hayat yaşamaya değer, ama yaşamını kaliteli geçirmek senin elinde. Eksik yanlarımı tamamladım. Çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. "Mutluluk kaf dağının arkasında değil bizim yaşam stilimizde ve seçimlerimizde saklı." ne kadar doğru, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Cok dogru soyledikleriniz .. insan anda rahatlamayi ,degismeyi istiyor ...

    YanıtlaSil
  6. Bugün İnsan mutlu olacağını hayal ederek yaptıklarıyla kendi kuyusunu kazabiliyor. İşin acı tarafı mutsuzluğuyla yaptıklarını ilişkilendirmek yerine başkalarını suçlayıp aynı hataları sürdürebiliyor. Mutluluğunu kendi eliyle teslim edip, eşim beni hiç mutlu etmedi, bu hayatta bir gün yüzüm gülmedi diyebiliyor.
    Aslında çoğunun içten içe tahmin ettiği ve susturduğu içsesi tadında bir yazı, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. "-Esasında mutluluk tıpkı para gibi hak edilen, kazanılan bir şey. Oysa insan mutluluğun ve paranın kazanılmasına değil tüketilmesine odaklanıyor..." Kilit cümle... Doğru yere doğru emeklerle gerçek mutluluğu hak edenlerden olabilmek için faydalı bir yazı olmuş, teşekkür ederiz 🌸

    YanıtlaSil
  8. Mutluluk anda degil,geçmiş ve gelecek arasında köprü kurabilmektir. Kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Deneyimsel tasarım öğretisi eğitimleri sayesinde anlık mutlu olmaya çalışarak kendime ne büyük kötülük yaptığımı öğrendim…

    YanıtlaSil
  10. Çok güzel yazı olmuş kaleminize sağlık…🌱

    YanıtlaSil
  11. Eksi bakiyelerden artı bakiyelere çıkabilmek ümidiyle :)...

    YanıtlaSil
  12. Kaleminize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  13. Gerçek mululuğu görmek ümidiyle🌸

    YanıtlaSil
  14. Kavramların anlamını kaybedince mutluluk zannettiğimiz şeylerin bizi mutsuzluğa götürdüğünü farkında değiliz.

    YanıtlaSil
  15. Harika bir yazı, insan okurken üzülmeden edemiyor, neydik ne olduk dememek mümkün değil ama hep bir ışık var tünelin ucunda🙏🏻

    YanıtlaSil
  16. "İnsan mutluluk anlamında da eksi bakiyede... " Bu cümle çoğu şeyin özeti gibi..
    Tekrarı olmayan bu hayatı en mutlu şekilde tamamlamak umuduyla...

    YanıtlaSil
  17. çok doğru geliştirici fark yaratan bir yazı. ellerinize sağlık. mutluluğu çok da uzakta aramamak gerek

    YanıtlaSil
  18. Tıpkı mutluluk gibi tüm duyguların gerçeğini yaşamak dileğiyle 🪻

    YanıtlaSil
  19. İnsan bir bilse onuruna yakışır şekilde mutlu olmayı
    gerçek eğitimin şartlarını yerine getirmeyi

    YanıtlaSil
  20. Kaleminize sağlık💕

    YanıtlaSil
  21. Kalemizine sağlık🌸

    YanıtlaSil
  22. ''Gerçek mutluluk acıları uyuşturmaktan çok daha fazlasıdır.'' 🌿

    Çok teşekkürler. Anlamlı bir makale...

    YanıtlaSil
  23. “O yüzden insan onuruna yakışır şekilde mutlu olmak gerek…”

    YanıtlaSil
  24. mutluluğun kredisini çekerken gerçek mutluluğu ipotek edip kaybetmek
    doğru tespit
    kalemize sağlık

    YanıtlaSil
  25. İnsan sandı da sandı. Ve işte böylece yanıldı. Nihayetinde mutluluğun kredisini çekerken gerçek mutluluğunu ipotek edip kaybetti.

    Ne çok zannımız var
    Zanlarımız için bile ne çok tevbe etmeliyiz :/

    YanıtlaSil
  26. OZLEM KARAOĞLAN21 Aralık 2023 09:47

    İnsan tüketerek mutlu olacağını zannediyor, üretirken mutlu olunacağından habersiz yaşıyor…Anlık değil sürekli mutluluğu yakalamak ümit ve gayretiyle…elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş🌸

    YanıtlaSil
  27. Mutluluğun, sahip olduklarımıza, imkanlarımıza bağlı olduğunu düşünmek ne de büyük bir yanılgıymış.

    YanıtlaSil
  28. “Nihayetinde mutluluğun kredisini çekerken gerçek mutluluğunu ipotek edip kaybetti.” Doğru yatırımlar yapmak ümidiyle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder