Üniversite Ve Meslek Seçimi

Üniversite Ve Meslek Seçimi

Gençlerimiz üniversite tercihlerini yaparken kararsızlık yaşayabiliyorlar. Hangi üniversite ve bölümü seçeceklerini düşünüyorlar. Puanlarının el verdiği en doğru tercihi  yapmaya çalışıyorlar. Peki meslek ve bölüm seçiminde nelere dikkat etmek gerekir?


İnsan Sevdiği İşi Yapmalıdır

İnsan bir iş seçerken hayatta en çok zaman harcayacağı şeyi seçer. Bu yüzden insanın hem işinde başarılı olabilmesi için... Hem de yaptığı işten keyif alabilmesi için... Sevdiği işi yapması gerekir. İnsan sevdiği işi yaptığı zaman o yolda keyifle gayret gösterebilir. Sevdiği işin sevmediği taraflarına sabredebilir. İnsan ne kadar sevdiği işi de yapsa... O sevdiği işin mutlaka sevmediği tarafları da olacaktır. Ancak insan yaptığı işten keyif alıyorsa o istenmeyen kısımlara da sabredebilir. Böylelikle kişi çalışırken sonuç değil süreç odaklı bir insan olur. Çünkü zaten işini seviyordur. Bu da kişinin süreç içerisinde yaşayacağı zorluklara karşı daha dirayetli olmasını sağlar. Ancak insan sevmediği bir işi yapıyorsa tüm meslek hayatı sabrederek geçebilir. Diş sıkılarak yapılan bir işte başarılı olmak çok zordur. Sabır insanın belirli noktalarda ihtiyacı olan bir meziyettir. Tıpkı bir köprüyü geçer gibi insanın belirli noktalarda ve dönemeçlerde sabretmesi gerekir. Ancak insanın tüm meslek hayatı sabrederek geçiyorsa başarıyı yakalamak zordur.


Kişi neyi sevdiğini ve istediğini bilmiyorsa ne yapması gerekir?

Gençlerimiz henüz neyi sevdiklerini keşfedememiş olabilirler. İnsanın hangi mesleği severek  yapacağını keşfetmesi için iki şeye ihtiyaç vardır. Birincisi kişi kendisini yakından tanımalıdır. İkincisi ise icra edeceği mesleği... Her insanın yaratılıştan getirdiği güçlü yönleri vardır. Bir de geliştirmesi gereken yönleri vardır. İnsanın güçlü yönleri ile bir şeyler yapması yokuş aşağı yürümek gibidir. Kolay ve doğaldır. Bir çitanın hızlı koşması, bir kartalın yüksekten uçması gibi... Örneğin bazı insanlar adeta doğuştan ticaret erbabıdır. Bu kişiler daha küçük bir çocukken mahallede ilk tezgahlarını açarlar. Yere bir mendil serip bir şeyler satabilirler. Bazıları yaratılıştan plan, program ve organizasyon yapmak konusunda iyidir. Bir organizasyon yapılacağı zaman herkes bu kişilerin etrafında toplanır. Kimisinin hitabet yeteneği çok güçlüdür. Daha beş yaşındayken  kürsüde konuşan hocalar gibi konuşur. Kişinin güçlü olduğu yönlerini kullanabileceği meslekleri severek yapması muhtemeldir. Bu nedenle ilk adım kişinin kendisini yakından tanımasıdır. Kişi kendi güçlü yönlerini keşfettikçe hangi işleri severek yapabileceğini de keşfetmeye başlar.
Deneyimsel Tasarım ÖğretisiKim Kimdir Programı”, “İlişkide Ustalık Programı” ve “Başarı Psikolojisi Programı” kişinin kendi güçlü ve geliştirilmesi gereken yönlerini keşfetmesini sağlar. Katılımcılar kendi düşünce ve davranış modellerinin neler olduğunu öğrenir. Dahası bir konuda ustalaşmak... O konuda uzman olmak için nasıl bir süreçten geçmeleri gerektiğini öğrenirler.  Süreç içerisinde kendilerini nelerin beklediğini bilen ve doğru tepki verebilen kişiler hayatta başarıya ulaşırlar. İnsan hangi mesleği icra ederse etsin başarılı olmanın stratejileri aynıdır. Deneyimsel Tasarım Öğretisi kişiye başarının stratejilerini anlatır. Bu stratejileri uygulayanlar sadece kariyer anlamında değil hayatlarının her alanından başarıyı yakalarlar. Ve katılımcılar her programın sonunda hep bir ağızından şunu söylerler: “Keşke bunları daha evvel bilseydim.”

Bir mesleği yakından tanıyarak seçmek en doğrusudur.

Kişi kendisini tanıdığı gibi seçeceği mesleği de daha yakından tanımalıdır. Bir işin vitrini çok albenili olabilir. Ancak her işin tezgahına geçtiğinizde mutlaka belli başlı bazı zorlukları vardır. O işi tezgahının arkasındaki zorluklar ile birlikte tanımak gerekir. Bunun bir yolu da o işte uzman olan bir kişiye danışmaktır. Hatta en güzeli eğer mümkünse o işi bir süreliğine ufak işler yaparak deneyimlemektir. Örneğin avukatların şık ve göz kamaştıran ofisleri olabilir. Ancak onları adliye koridorlarında koştururken ve oradaki zorluklarla mücadele ederken de gözlemlemek gerekir.

Kişinin puanı sevdiği mesleğin eğitimini almaya yetmiyorsa ne yapmalıdır?

Bu noktada akıllara şu soru gelebilir. Peki ya puanım sevdiğim mesleğin eğitimini almaya yetmiyorsa ne yapmalıyım? Bu soruna farklı çözümler üretmek mümkün. Kişi sınava tekrar hazırlanıp o bölüme bir sonraki sene girmeyi deneyebilir. Eğer kişi sınava tekrar hazırlanacaksa kendisine şu soruları sormalıdır: “Ders çalışırken neyi daha fazla yapmalıyım?”, “Neyi yapmamalıyım?”, “Neyi farklı yapmalıyım?” Bu sorulara cevap buldukça kişi bu senenin muhasebesini yapabilir. Örneğin bu soruların cevapları şunlar olabilir.“Derslerimi biriktirmeden günü gününe çalışabilirim.”, “Sosyal medya hesaplarımı bu sene sınava hazırlanırken kapatabilirim.”, “Bu sene eğlencemden daha fazla feragat edebilirim.”, “Her gün aynı saatte dersin başına oturarak kendime bir rutin oluşturabilirim.” Kişi çalışma stilini mercek altına alıp gözden geçirdikçe ders çalışma stilini ve disiplinini iyileştirebilir. Bu da onun daha iyi bir performans sergilemesini sağlar.
Eğer kişi tekrar sınava hazırlanmak istemiyorsa... Ve bu sene puanının yettiği bir üniversiteye başlayacaksa... Ancak okuyacağı bölüm hayalindeki bölüm değilse... Yine de ümitsizliğe kapılmaya gerek yok. Bazen bir mesleği en iyi icra edenler o mesleğin eğitimini almamış alaylılardır.  Örneğin bir mühendisten çok iyi bir yazar olabilir. Oysa üniversitede edebiyat okumamıştır. Bir işletme mezunundan çok iyi bir tekstil tasarımcı olabilir. Oysa üniversitede tasarım okumamıştır. Kişi istediği bölüme yerleşemese de hayallerindeki mesleği icra etmesi mümkün olabilir.  
Hayatının baharında, yolun başında olan gençlerimizin ellerinde bir yol haritası olması paha biçilemez. Mesele yanlış sapaktan girmeden hayatta isabetli ve doğru kararlar verebilmek. İnsan aslında bir mesleği icra ederken... Bu dünyaya ve insanlığa kendinden bir değer katar. Para kazanmak bir amaç değil sonuçtur. Severek, canı gönülden çalışan, ihtiyaç karşılayan ve bir değer katan insanlar şüphesiz finansal başarıyı da yakalayacaktır.
Tüm gençlerimizin severek yapacakları, zahmetinden dahi keyif alacakları, hayata bir değer katacakları meslekler edinmeleri dileğiyle...    
  

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.


"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu 



Yorumlar

  1. Şu aralar tercih verecek tüm öğrenciler için ışık tutan bur yazı olmuş kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş. İnsan sevdiği işi yapmalı... Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Nebahat Arslan4 Ağustos 2022 11:31

    Hayatta alacağımız kararlar konusunda çok ışık tutacak bir yazı olmuş, kaleminize sağlık. 🌿

    YanıtlaSil
  4. Şu an gençler gelecekleri için seçim yaparken ilaç gibi bir yazı olmuş. Belirsizliği ortadan kaldırmak için güzel tavsiyeler:)

    YanıtlaSil
  5. Yaziniz gerekleri anlatmış. Ama şimdiki nesile ailelerde etki ediyor. Daha fazla puan daha kaliteli okul secelim. İyi meslegi olsun istiyorlar.

    YanıtlaSil
  6. İnsanın hayatında yaptığı onemli seçimlerden biri olan meslek seçimi için karanlıkta fener niteliği taşıyan bir yazı 👍🏻

    YanıtlaSil
  7. bu seçimleri yapmadan puanları tutan yere rastgele girip hiç sevmediği bir işin içinde kendini bulabiliyor. Kimisi o işi seviyor sorun yaşamıyor ama sevmeyen? 35inden sonra iş değiştiren, başka bir üniv okumaya karar veren pekçok insan var. Onca zaman kaybetmek çok zor. Dahası bu cesareti gösteremeyip her sabah nefret ederek o işe giden burnundan soluya soluya dönenler var. Bu da malesef çoğunluk…
    Bakıyorum insanların gençlere söylediklerine, şunu yaz onda para var, onu yazma napacaksın ordan çıkınca para yok onda. Tek odaklanılan bu. Sınava hazırlanan bir gencin ve ailesinin bu yazıyı hergün göreceği bir yere asması lazım! Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. Bir de sevmediği bir mesleği sırf puanı yüksek diye seçmek zorunda hissettirilen gençler var maalesef

    YanıtlaSil
  9. Çok faydalı bir yazı olmuş,
    Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  10. İnşaALLAH hocam kaleminize sağlık🌸

    YanıtlaSil
  11. Gençlerimizin en büyük problemlerinden birine ışık tutmuşsunuz, teşekkürler...

    YanıtlaSil
  12. OZLEM KARAOĞLAN27 Aralık 2023 10:55

    Aslında hangi alanda olursa olsun doğru seçim yapabilmek, insanın kendini tanımasından geçiyor…🙏 elinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  13. Yiğithan Enez27 Aralık 2023 12:31

    Benim gibi sınava girecek olan arkadaşlar için çok faydalı bir yazı elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  14. Deneyimsel Tasarım Öğretisi insana başarılı olmanın stratejilerini verir… Deneyimsel Tasarım Öğretisi başka eğitimlere benzemez… 🌸

    YanıtlaSil
  15. Kaleminize sağlık 🌷

    YanıtlaSil

Yorum Gönder