Okul Yılları

"Aman Çocuğum Sen Yeter ki Dersine Çalış, Biz Senden Bir şey Beklemiyoruz..."

Yavrularımız küçücük yaşta kendilerinden ağır çantalar ile okul yollarına düşüyorlar. En kıymetli yıllarını okul sıralarında geçiriyorlar. Upuzun okul yılları... Bu okul yılları öyle zamanlar ki en enerjik oldukları zamanlar... Yeni beceriler kazanıp marifetlenecekleri zamanlar...

           

Maalesef çoğu zaman bu kıymetli yıllar okul sıralarında ziyan olabiliyor. Çocuklarımız ve gençlerimiz okurken cahil kalabiliyorlar. Bir yandan hayatları boyunca hiç kullanmayacakları bilgileri ezberlemek zorunda kalıyorlar. Sınavlardan sonra unutuncaya kadar bu bilgileri hafızlarında tutuyorlar. Sınav sonrasında da bu bilgileri ne uyguluyorlar ne hatırlıyorlar. Bir yandan da hayatları boyunca gerçekten ihtiyaçları olacak bilgilerden mahrum kalıyorlar.

Uygulamadığı bilgiler insana yük oluyor.

Bir öğrenci arkadaşına “Bak bugün Endoplazmik Retikulum'u Fransızca yazmayı öğrendim. Baksana ne kadar uzun yazılıyor. Nerdeyse bir satır.” diyerek öğrendiği  kelimeyi yazmaya başlıyor. Şayet ileride tıp ya da biyoloji benzeri bir bölüm okumayacaksa... Öğrencinin bu bilgiye sonrasında hiç ihtiyacı olmuyor. Oysa insan el ve ayak tırnaklarını nasıl kesmesi gerektiği, bir yanık yarasına ilk müdahalenin nasıl yapılması gerektiği, bir bebeği emzirirken hangi pozisyonda tutmak gerektiği gibi bilgilere hayatı boyunca ihtiyaç duyuyor.  Yıllar boyunca ihtiyaçları olmayan bir sürü bilgiyi öğrenmek zorunda kalıyor öğrenciler. Uygulamadığı bilgiler insana yük oluyor. Nihayetinde zihin uygulamadığı bilgiyi zamanla çöp öğütücüsü gibi öğütüyor. İşte o vakit okula gitmek ve okumak... Sırt çantalarında kitap hammallığı yapmaya dönüşüyor. Ve aynı zamanda maalesef ezber bilgi hammallığına...

                             

Sudan çıkmış balık...

Gençler yıllar yılı süren okul hayatından sonra hayata atıldıklarında sudan çıkmış balık gibi hissediyorlar. Üniversite okuyan öğrenciler bile mesleki birçok bilgiyi çalışmaya hayatına atılınca öğreniyor. Bir hukuk öğrencisi mesela... İşviçre Federal Yüksek Mahkeme kararlarını okuyor, öğreniyor. Ama adliyeye adımını attığında ne yapacağını ya da nasıl dilekçe yazacağını üniversitede öğrenemiyor. Öte yandan aileler iyi niyetle “Aman çocuğum sen yeterki dersini çalış. Biz senden başka bir şey beklemiyoruz.” diyorlar. Böylece gençler en basit ev işlerinde bile cahil kalıyorlar. Hayata atıldıklarında ise zamanında öğrenmeleri gereken ama öğrenmedikleri her iş için... “Keşke zamanında öğrenseydim, zamanında yapsaydım” diyorlar. Yıllar boyu okul sıralarında dirsek çürütmüşken... Okul sonrasında “sil baştan” öğrenilmesi gereken onca iş onları bekliyor. İnsanın içinin içine sığmadığı, sokakta adeta zıplayarak yürüdüğü enerji dolu gençlik yılları ne kıymetlidir oysa. Hem fiziksel güç hem de taze dimaların zindeliği açısından... O enerjiyi bir daha kolay kolay bulamayacağını bilseydi insanoğlu... Dahası ertelenen şeyleri sonradan öğrenmenin daha zor olduğunu bilseydi... Bilmesi, öğrenmesi gerekenleri erteler miydi?    

Çocuklara ileride ihtiyaçları olacak becerileri, iletişimi okul dışında kazandırmak gerekiyor.

En iyi okullarda okumuş eğitimli genç bir kadın... 

Çiçeği burnunda yeni evli... 

İşten çıkıp önce koştura koştura düdüklü tencere alıyor sonra eve gidiyor. Bir yandan o tencereyi nasıl kullanacağını bir yandan da nasıl yemek pişireceğini kara kara düşünüyor... Nefes nefese kalmış koşar adım yürürken hayatta geri kaldığını ve geç kaldığını hissediyor. Oysa her şeyin bir zamanı vardır hayatta. Okul hayatında sınavlarla boğuşan gençlerimize mevcut eğitim sistemi bundan daha iyisini sağlayamıyor maalesef.  Bu yüzden çocuklara ileride ihtiyaçları olacak becerileri okul dışında kazandırmak gerekiyor. 

  • Gerek onlara evde sorumluluk vererek, 
  • Gerek ebeveyn olarak kendi deneyimlerimizi aktararak, 
  • Gerekse yaz tatillerinde onları bir yerlerde çalıştırarak... 

Keza çocuk yetiştirmek onları okula göndermekten çok daha fazlası. Bu idrak ile çocuklarımızı yetiştirmeyi başarabildiğimizde ve onları geleceğe hazırladığımızda sadece okul okuyan değil... Aynı zamanda geçmişin deneyimlerini, geleceğin öngörülerini, dahası hayatın gerçeklerini ve gerekliliklerini okuyabilen donanımlı çocuklar yetiştirmiş olacağız. 


Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.


"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu 

Yorumlar

  1. Uygulamadığı bilgiler insana yük oluyor. Daha sonra da "deneyimsiz " eleman diye yeni mezun olmuş bireyler ıssız kalıyor. Neden? Çünkü o kadar yıl hiç bir deneyim kazanamadı ki okulda. Tebrikler çok güzel bir yazi

    YanıtlaSil
  2. İhtiyacımız olanı alabilmek, ihtiyaç karşılayabilmek ümidiyle..

    YanıtlaSil
  3. Yıllar yılı süren okul hayatı ve uygulanamayan bir yığın çöp bilgi nasılda aldatıldık kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  4. Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  5. Çocuk büyütmek ile yetiştirmek arasındaki fark... Aydınlatıcı bir yazı olmuş kaleminize sağlık 🍀

    YanıtlaSil
  6. Evet eğitim hayatı diyerek hayatlarını bitiriyoruz çocukların. Eğitim hayatı olmaz hayatın içinde eğitim olur.

    YanıtlaSil
  7. Çok anlaşılır yazı olmuş emeğinize sağlık…

    YanıtlaSil
  8. Emeğinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  9. Hep bu farkındalıkta olabilmek ümidiyle

    YanıtlaSil
  10. Ertelenen her şey büyür… Kaleminize sağlık👏 Hayatın içinde yetişen çocuklar için önce biz ebeveynler bu bilince sahip olmakıyız.

    YanıtlaSil
  11. Aldığımız bilgileri uygulayabilmemiz ümidiyle

    YanıtlaSil
  12. RABbim yetişebilenlerden ve yetiştirebilenlerden eylesin bizleri. Uygulayamayacağımız bilgiyi almaktan ve vermekten sakındırsın.

    YanıtlaSil
  13. Elinize sağlık,
    Çocuklarımızı gerçek anlamda yetiştirebilmek için çok faydalı bir yazı olmuş...

    YanıtlaSil
  14. Emeğinize sağlık çok güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  15. Emeğinize sağlık çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  16. çok doğru keske uygulayabilsek..

    YanıtlaSil
  17. Emeğinize sağlık çok güzel yazı olmuş

    YanıtlaSil
  18. Çocukları işine yaramayacak birçok bilgi ile hayattan koparıyoruz maalesef

    YanıtlaSil
  19. gerçeği doğru algılayan ve aktaranlardan olmak dileğiyle🤲🏻

    YanıtlaSil
  20. Elinize emeğinize sağlık çok güzel bir yazı

    YanıtlaSil
  21. Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  22. Çocuk yetiştirmek sandığımız gibi çocuğu okul birincisi yapmak ile aynı şey değil. Gerçeği algılayabilmek ümidiyle.

    YanıtlaSil
  23. Uygulamadığı bilgiler insana yük oluyor🌸

    YanıtlaSil
  24. Derdimiz çocuk “büyütmekten” ziyade çocuk “yetiştirmek” olunca başarabiliriz…

    YanıtlaSil
  25. Oysa her şeyin bir zamanı vardır hayatta🌸 Emeğinize Sağlık…

    YanıtlaSil
  26. Eğitim hayatı yoktur hayatın içinde eğitim vardır cümlesi her şeyi özetliyor zaten...
    Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  27. Özlem karaoğlan18 Kasım 2023 20:42

    Keşke eğitim sistemimizi yeniden gözden geçirselerde, önceliği hayatımızda işimize yarayacak temel bilgilere verseler…teşekkür ederiz, önemli bir konuya dem vurdunuz🌸

    YanıtlaSil

Yorum Gönder