Dünya AIDS Günü

 Dünya AIDS Günü

Şehirlerin birinde Sevgi Kasabası adında şirin bir kasaba vardı. Bu kasaba, sıcakkanlı insanları, renkli çiçekleri ve birbirine yardım etmeye hazır komşularıyla ünlüydü. Eğlenceye ve keyfe düşkündüler. İlişkilerinde süreklilik olmazdı, daha çok anlık mutlulukları tercih ederlerdi. Bu hareketli kasabanın en güzel kızlarından olan Ezgi, genç yaşında farklı bir hastalıkla tanışmış ve onun hastalığı süresince, yaşadığı acılara hepsi çok üzülmüştü.
Ezgi, hastalığı teşhis edildiğinde karanlık bir yolun başında olduğunu fark etti. Hayat, yaptığı seçimlerinin sonuçlarını tokat gibi yüzüne çarpmıştı. Bir şeyler yapması gerekiyordu ama bu ne olabilirdi?Çünkü kendisi için yapabileceği fazla bir şey yoktu. Yakın zamana kadar etrafında kelebek gibi dönen insanlar artık ona yaklaşmak bile istemiyordu. Çevresinde birkaç tane sadık dostundan başka kimse kalmamıştı. Fakat yine de kimseye kızamıyor, gücenemiyordu çünkü her şey kendi seçimleri ile başlamıştı. Bunları düşünürken aklına bir fikir geldi. Yaşadığı deneyimlerden insanları yararlandırarak topluma fayda sağlayabilirdi. Farkındalık oluşturmak, onları bilinçlendirmek için deneyimlerini paylaşmaya karar verdi. Yaşanmışlıklarından yaptığı sonuç değerlendirmesi diğer insanlara da örnek olabilecekti.
                          
Kasaba meydanında arkadaşlarıyla bir etkinlik düzenleyerek, herkese bu mesajı ulaştırabilmek için çalışmaya başladılar. Etkinlik günü kasaba meydanı, renkli pankartlar, balonlar ve bilgilendirici afişlerle dolup taşıyordu. Her yaştan insan, AIDS konusunda bilgi sahibi olmak için toplanmışlardı. Meydanda bir sahne kuruldu ve kasaba sakinleri, AIDS ile ilgili hikayeler, gerçek yaşam öyküleri ve önemli bilgiler paylaştılar. Bu hikayelerden biri, kasaba sakinlerinden Adnan’ın kendi yaşadığı deneyimdi. AIDS konusundaki bilgisizliğin ona ve ailesine nasıl zarar verdiğini anlattı.
Yapılan toplantı ve seminerlerde öncelikle 
Ezgi, okullarda “cinsel sağlık eğitimi” dersi olmadığı için korunma yöntemlerini bilmediğini ve karşılaştığı sağlık sorunlarıyla başa çıkmakta zorlandığını ifade etti. Bu konuda yüzlerce insan ona destek veriyordu.
Bu sırada da yaşadığı deneyimden ders çıkartarak kendi yaşam tarzını değiştirdi ve bilinçli bir birey olmayı seçti.
“İnsan her yanlışı yapabilir. Bir insanı dününden daha iyi yapan şey ise deneyimleridir.”
Bu hikâye, Sevgi Kasabası sakinlerine büyük bir etki yaptı. Dünya AIDS Günü etkinliği, kasaba halkının birbirine destek olma, bilgi paylaşma ve sağlıklı yaşam tarzlarını benimseme konusunda bir dönüm noktası oldu. Herkes, birbirine daha fazla saygı göstermeye, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmeye ve toplumlarını daha bilinçli kılmaya karar vermelerini sağladı.
Sevgi Kasabası, Dünya AIDS Günü'nde bir araya gelerek sadece kendi kasabalarında değil, tüm dünyada farkındalık yaratma konusundaki güçlerini birleştirdi. Birbirlerine olan sevgi ve destekleriyle, AIDS konusundaki bilinçsizlikle savaşmaya kararlı bir topluluk haline geldiler. Sevgi Kasabasındaki etkinliklerin yankıları, halka halka yayılmaya başlamıştı.

1 Aralık tarihi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla 1998 yılından bu yana AIDS hastalığı konusunda farkındalık sağlamak amacıyla “Dünya AIDS Günü” olarak tanınmaktadır.
AIDS, edinilmiş bağışıklık yetersizliği sendromu anlamına gelir.
Bu virüs, vücudun enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olan birçok beyaz kan hücresini yok eder. Böylece bağışıklık sistemine zarar verir. Yapılan araştırmalar virüsün bulaşma sebebi olarak, kan yoluyla, anneden bebeğine ve korunmasız cinsel yolla olabileceğini açıklar. Özellikle cinsel yolla bulaşmakta olduğunun da altını çizerler.
Bu bilgiler ışığında aklımıza, “Böyle bir hastalıktan korunmak için insan yaşamını nasıl dizayn etmeli?" sorusu geliyor.
Günümüzde maalesef aile olma, evlilik gibi kavramlar değerini yitiriyor. Oysaki yaradılışımızda bir yere ait olma hissiyatı varken, bazı insanlar bağımsız olma hayali ile günlük ilişkileri seçebiliyor. Yakın veya uzak çevrenin etkileri, her gün seyredilen, toplumsal dengeleri bozucu nitelikteki dizilerde sosyal medyada ve ünlü kişilerin örnek olarak verilen yaşamları insanların kıyaslarını bozmada etkili olabiliyor.
 
Rabbimiz, "Ey insanlar, sapkınlıklardan uzak durun, yeryüzündeki temiz ve helal şeylerden yiyin." Diyerek bize gerçek yolu gösteriyor.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.


"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu 

Yorumlar

  1. İnsanda farkındalık oluşturan güzel bir yazı olmuş teşekkürler.
    "Ey insanlar, sapkınlıklardan uzak durun, yeryüzündeki temiz ve helal şeylerden yiyin."

    YanıtlaSil
  2. “Böyle bir hastalıktan korunmak için insan yaşamını nasıl dizayn etmeli?"

    Farkindalik olusturan bir yazi olmus. Kaleminize saglik..

    YanıtlaSil
  3. en büyük zenginlik şifa

    YanıtlaSil
  4. Çok anlmlı, düşündürücü bir yazı, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  5. AIDS hastası için de ümit var, yaşam şekli bozuk herkes için de. Rabbimiz iyi ki var, yeter ki yüzümüzü ona dönelim, yeniden kendimizi dizayn edelim, ümitvâr olalım.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder