Gerçek İhtiyaç

 Gerçek İhtiyaç

Doğum gününde gelen laleleri vazoya koydu ve vazonun içini suyla doldurdu. Açılmış, gelişi güzel kenar koyulmuş hediye paketlerini topladı ve onları uygun yere koydu. Ev oldukça tozluydu ve salonun süpürülmesi gerekiyordu. Beyaz robot süpürgeyi salona getirdi Ayla.

‘’Of! Yine çalışmadı. Gerçekten anlamıyorum şu teknolojiden. Ne olurdu sanki daha kolay şekilde yapsalardı. Ne kadar zormuş!’’

Yeni aldığı elektrik süpürgesini, çalıştıramadığı için söylenip durdu.

‘’Yok, efendim neymiş? Sen yokken evi temizlermiş. Hiç uğraşmama gerek yokmuş. Hangi saatte başlayacağını, kaç saat süpüreceğini ayarlayabiliyormuşum. Her şey iyi tamam da bunu nasıl yapacağımı da bir bilsem! Makine bile benden daha akıllı.’’

Arkadaşları yanında olsa, nasıl kullanacağını öğretmelerini isterdi fakat herkes tatildeydi… ”Altı üstü bir makine. Millet en üst modelini yapadursun, ben daha yapılmışını kullanamıyorum!’’ diye söylendi kendi kendine.

İnsan anlamadığı, tanımlayamadığı bir şeyi nasıl yönetir?

Evimize ilk kez aldığımız çamaşır makinesini hemen kullanamayız. Öncelikle kullanma kılavuzunu okur, makineyi tanımaya çalışırız. Kafamıza göre kullanmaya kalksak makineyi kısa sürede bozabiliriz.

Ayla, eskiden babaannesinin anlattığı bir olaya şahit olmuştu. Amcası babaannesini ağrıları için hastaneye götürmüş. Doktor da ‘’Kremi iyice yedirin, 10 gün sonra kontrole gelin’’ demişti amcasına. 10 gün tamamlandıktan sonra tekrar doktora gelen babaannesi şikayet etmişti. ‘’Valla doktor hanım ben bu ilacı beğenmedim. Bana başka ilaç yaz. Midem iyice mahvoldu bunun yüzünden…’’

Doktor; ‘’Mide ilacı mı?’’ diye sorunca amcası hemen açıklamayı yapmıştı.

‘’Doktor Hanım biz ilacı aldık, eve gidince dediğiniz gibi sabah akşam yedirdik. Ama tadı çok kötüymüş o yüzden ekmeğe sürüp yedirdik.’’ deyince, doktorun yüzü halden hale girivermişti. Doktor, yazdığı ilacın ağız yoluyla alınmayacağını, kremi ağrıyan yerlerine sürüp, derisine iyice yedirmesi gerektiğini anlatınca bizimkiler de şaşırmıştı tabi. Neyse olan olmuştu artık… O günden sonra ne zaman ilaç alacak olsalar nasıl kullanacaklarını detaylıca sorarlar.

Su ve toprak

İnsanın bir şeyi nasıl kullanacağını iyi bilmesi lazım, bunun için de onun gerçeğini tanıması gerekiyor. İnsanın bir konuda hakimiyetinin olabilmesi için onun gerçeğine ihtiyacı vardır.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; ‘’Gerçek insanı üstün kılar.’’ Yani insan neyin gerçeğine hakim olursa onu yönetebilir. Neyin gerçeğini bilirse o konuda iyi olmaya başlar.

Mesela su… Bazı insanların şunu dediğini duymuşuzdur. ‘’Bu su herkesi kaldırıyor. Bir beni kaldırmıyor!’’ Gerçekten de öyle mi? Su bazılarına kıyak geçiyor olabilir mi? Yoksa suyu, suda ne yapması veya ne yapmaması gerektiğini bilenler mi yönetebilir? Bırak yüzmeyi, bazısı içinden, bazısı üstünden yüzdürecek tonlarca ağırlıkta gemiler yapabiliyor.

Toprakta da öyle… Hangi toprakta ne ekilir? Hangi bitki nasıl yetiştirilir? Bunları bilmek insanın işini ne kadar kolaylaştırır değil mi? Hangi topraktan çömlek yapılır? Ya da hangi zemine bina yapılır? Gidip de bataklığa bina dikmekle kimse uğraşmaz ki? Zeminin sağlam olması gerektiğini bilir.

Bu durum, makinede, suda, toprakta olduğu gibi kadında da erkekte de geçerlidir. Karşımızdaki insan hakkında ne kadar gerçek bilgiye sahibiz? Onu ne kadar tanıyoruz? Gerçek ihtiyacının ne olduğunu biliyor muyuz?

İnsan bu hayatta sadece kendine konsantre olarak yaşayamaz. Karşı tarafın ihtiyacını gidermedikçe, hep karşı taraftan bekledikçe ilişkisi de sağlıklı yürümez.

Bu hayatta tabii ki insanın kendi derdine düştüğü zamanlar olur. Ana meseleleri hallettikten sonra, ilişkide olduğu kişilerin ihtiyacını gidermeli.

Gidermeli çünkü; insan karşılıklı dengede, ihtiyaç giderebildiği ölçüde ilişkilerini yönetebilir.

Gidermeli çünkü; her zaman ihtiyaç giderenin, ihtiyacı giderilir.

 


Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

“Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve “Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.


"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu 

 

 

 

Yorumlar

  1. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Gercek ihtiyacinin ne oldugunu bilen insanlar yasamlarini daha iyi yonetirler 🪻

    YanıtlaSil
  3. OZLEM KARAOĞLAN22 Aralık 2023 09:33

    İnsan hayatta hep kendi ihtiyacına konsantre…ihtiyaç giderenin ihtiyacı giderilir, kilit cümle👍 kaleminize sağlık çok güzel 🌸

    YanıtlaSil
  4. İhtiyacımı biliyor olmam çok mühim . Yüreğinize sağlık 🌸

    YanıtlaSil
  5. “Yani insan neyin gerçeğine hakim olursa onu yönetebilir. Neyin gerçeğini bilirse o konuda iyi olmaya başlar.” Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder