Ne Uğruna Neyi Kaybediyoruz?

 Ne Uğruna Neyi Kaybediyoruz?

 
Yıllarca ailesini istediği refah düzeyine ulaştırmanın derdindeydi Hakan... Daha çok para kazanabilmek için ek işler, türlü türlü projeler de görev alıyordu. Böyle olunca da sürekli şehirlerarası yolculuklar yapıyor ve eskisi gibi ailesiyle vakit geçiremiyordu. Eşi de son dönemde yakınmaya başlamıştı.

“Seneler var, ailece bir pazar kahvaltısı yapmamız mümkün olmadı…Hakan ne zaman bitecek bu maraton? Aile olmayı unuttuk, senelerdir herkes kendi derdinde ve yapraklar gibi savrulup gidiyoruz… Zaten gelecek yıl da  Selin sınava hazırlanacak, kurslara koşturup, hayattan iyice kopacağız. Ailenin mutluluğu için çalışıyorsun çok güzel bir amaç…Ama...”

Hedefler amaca götürmeli

İnsanlar bir amaç ve hedefleri doğrultusunda yaşamlarını dizayn ederler. Bu amaçlarından biri de mutlu ve başarılı olmaktır. Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; “İnsanların hedefleri onları amaçlarına götürmelidir.”   Eğer hedefimiz bizi amacımızdan uzaklaştırıyorsa, yeniden hedeflerimizi gözden geçirmeliyiz.
Hakan eşinin yakınmalarını sessizce dinlemeye devam etti.
“Hakan, aileni mutlu etmek istiyorsan önce sen ailenin yanında olsan daha iyi olmaz mı? Çocuklarımız da bizi örnek alıyor aslında.
  • Birlikte sofraya oturabilmenin,
  • Sohbet edebilmenin,
  • Paylaşmanın,
  • Kısacası aile olmanın önemli olduğunu bizden öğrenecekler."

Herkes kendi derdinde

“En son ne zaman bir akrabamızın evine birlikte gitmişliğimiz var? İnan ben hatırlayamıyorum. Ailece tatil yapmak ne mümkün?  ‘Az kaldı, biraz daha dişimizi sıkarsak rahata ereceğiz. Ben kimin için koşturuyorum? Sizin için koşturuyorum.’ diyeceksin yine... Bir baksana çocuklar büyüdü, seneler geçti ama biz bir türlü bir araya gelemiyoruz…
Oysa ne hayallerimiz vardı. Sen artık hafta sonları hiç yoksun. Çocuklar ergen oldu, şimdi bizi yanlarında istemiyorlar. Herkes kursunda, sporunda, kısacası kendi aleminde...”
Hakan eşini dinlerken yüzünü hüzün kaplamıştı. Gerçekten de hayal ettikleri yaşam bu değildi. Nasıl olmuştu da buralara kadar gelmişlerdi?

Dengede huzur var

İnsanın dengede bir yaşamı olduğunda, kaliteli bir hayat yaşamaya başlar. Ailesiyle, işiyle, çevresiyle geçirdiği vakitten keyif almaya başlar. Herkes bu ilişki ve iletişimden memnun kalır ve kurulan bağlar sağlamlaşır.
Hakan evlilikleri boyunca daha çok imkanları arttırarak mutlu olacağını düşünmüştü. Eşini de bu şekilde mutlu edebileceğini zannetmişti. Gerçek halbuki böyle değildi. Eşi hala sakinleşememiş, konuşmasına devam ediyordu.
“Ev alalım, arabamız olsun derken ne hale geldik anlamadık bile Hakan. Bunun sonu yok lütfen gör artık! Ailemiz için kazandıklarının uğrunda, harcayacak bir aile kalmayacak yakında…”

İnsan mutlu ve başarılı olmak ister… Peki nasıl olacak?

İnsan hayatı boyunca mutluluğa, başarıya ulaşmak için uğraşır durur. Ailesinin mutluluğu için ailesinden mahrum kalır. Mutlu olmak için mutsuz bir hayatın temellerini oluşturduğunun farkına varamaz. Tüm gücünü mutlu olmak, başarılı olmak için harcadığında istediği sonuca ulaşabileceğini düşünür.
Oysa gerçek başarı, mutluluk dengeyi sağlayabildiğimizde bize verilir.   Denge bozulduğunda, mutluluk ve başarı “tam da yaklaşmıştım” denilen ama asla ulaşmamıza izin verilmeyen bir serap gibidir.
Bir sahnede başarılı olmak için diğer sahnelerini bozmak,  toplamda başarısızlığa götürür insanı…
Hakan eşinin konuşmasını dinledikten sonra daha fazla tepkisiz kalamadı ve sözü aldı;
“İyi ya hayatım, birlikte çocuklarımız iyi okullarda okusun dememiş miydik? Ben de bu hayalleri gerçekleştirmek için çabalıyorum. Kendi keyfim için bir şey yapmıyorum ki, sen de görüyorsun… Çok çalışmadan bu paralar kazanılmıyor.  Birkaç büyük proje daha alırsam ‘okul taksidi geldi, kira günü yaklaşıyor’ diye dert edinmeden rahatça yaşayabiliriz!”

Dengede başarı

Biz mutluluğu ve başarıyı sürecin sonunda ararız. Oysa gerçek mutluluk ve başarı süreç içerisinde yapıp ettiklerimizden dolayı bize verilir. Yoldayken çok güzel şeyler yapmak için diğer taraflarda dengeyi bozuyorsak, bizim başarıya ulaşmamıza izin verilmez.
“Ailem mutlu olsun diye bu kadar çok çalıştım, her şeyi onlar için yaptım.” deriz.  Deriz ama  bunu yaparken ailemizi kaybettiğimizi fark edemeyiz…
Başarı işteki, evdeki, okuldaki anlık başarılardan ibaret değildir.   
Gerçek başarı, dengeli bir hayatın toplamındaki başarıdır.


Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.


"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu 

Yorumlar

  1. Herkesin kendinden bir şeyler bulabileceği bir yazı... Ellerinize, kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Kurduğumuz bağların zayıflığını farkettiren bir yazı 😔 Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Gerçekten dengede olmak başarı güzel bir yazı🌹

    YanıtlaSil
  4. Başarı işteki, evdeki, okuldaki anlık başarılardan ibaret değildir.

    Böyle değerlendirmemiz, kendimize çocuğumuza, eşimize yaptığımız eziyet aslında…

    YanıtlaSil
  5. Gerçek başarı,her anlamda iş-aile-sosyal hayattaki dengeleri güzel ayarlayabilmekte..Fark edip hayatımıza geçirenlerden olmak dileğiyle,emeğinize sağlık yazı için💐

    YanıtlaSil
  6. Gerçekten sağlıklı, mutlu, güzel bir yaşam uğruna çalışıp didinip sonunda tam da hedefe ulaşmak üzereyken aşırı çalışmaların, koşturmaların sonucunda sağlığımızı, sevdiklerimizi kaybedip hüsrana uğramıyor mu çoğumuz? Düşündürücğ bir yazı, ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Ne güzel ifade etmişsiniz; , bir önür çabalayaıp durduğumuz şeye ömür yetmeyebilir, gerçekten bu hayatta uğruna yaşayacak sağlam bir amacımız yoksa uğrunda çok şey kaybedeceğimiz Somut şeyler hayatımızın odağına oturuyor. Kaleminize sağlık♥️

    YanıtlaSil
  8. Çoğu insanın yaşadığı bir soruna değinmişsiniz. Kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  9. Bu hataları işleyenler için bir aynalama yöntemi olmuş. Gerçekten faydalı bir yazı, ve harika bilgiler içeriyor. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Kaleminize saglik...

    Zaman geciyor hizla ve anlamiyoruz bile... Bir omur pesinden gittigimiz o seylere aslinda bir omur vermek gerekir mi? Neyi kazanmaya calisiyorken neleri kaybediyoruz?

    Elinize saglik🌸

    YanıtlaSil
  11. Başarının anlamını sorgulatan bir yazı
    Elinize sağlık🤍🤍🤍

    YanıtlaSil
  12. Başarının anlamını sorgulatan bir yazı
    Elinize sağlık🤍🤍🤍

    YanıtlaSil
  13. İnsan başarısını kazandıkları ile alakalı olduğunu zanneder.

    YanıtlaSil
  14. Eğitimlerden çok fayda aldık eşim ve ben. Bu yazı da ilham verici olmuş. Daha fazla kişinin yararlanması temennimle.

    YanıtlaSil
  15. “Yoldayken çok güzel şeyler yapmak için diğer taraflarda dengeyi bozuyorsak, bizim başarıya ulaşmamıza izin verilmez.” Bizler sınırlı varlıklar olduğumuzu unutuyoruz, bir şeyi çok iyi yaparsak gerçekten mutlu ve başarılı olacağımızı zannediyoruz. Eksik bıraktıklarımızdan, yapmadıklarımızdan ise gözümüzü çekiyoruz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder