8 Mart Dünya Kadınlar Günü: "Gazze Kadınları"

8 Mart Dünya Kadınlar Günü: "Gazze Kadınları"

Dünya Kadınlar Günü'nün tarihi, 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. 1908'de New York'ta 15.000 kadın tekstil işçisinin grevi, daha iyi çalışma koşulları ve seçme hakkı talepleriyle başladı. Bu olay, 8 Mart 1911'de bir yangında ölen 123 kadın tekstil işçisinin anısına atfedilen Uluslararası Kadınlar Günü'nün temelini oluşturdu. Ardından, 1977'de Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edildi.

Kadınlar Günü, aynı zamanda kadın dayanışması ve birlik ruhunun pekiştirilmesi açısından da bir öneme sahiptir. Bugün, Kadınlar Günü sadece geçmişteki mücadeleleri anmakla kalmaz, aynı zamanda kadınların bugün karşılaştığı sorunlara dikkat çeker ve çözüm yolları arar.

Bu özel günde, kadınlar geçmişteki başarılarını kutlamak ve gelecekteki hedeflere odaklanmak için bir araya gelirler. Etkinlikler, panel tartışmaları, sanatsal etkinlikler ve toplumsal kampanyalar, Dünya Kadınlar Günü’nün anlamını güçlendirir.

Peki bu yıl ki 8 Mart Kadınlar gününde;

·       Dünya kadınları ne durumda?

·       Hepsi bugünün farkındalar mı?

·       Zulme uğrayan kadınlar özgürleşebildi mi?

Mesala Gazzedekiler gibi.. Gazze kadınları, savaş ve ekonomik zorluklarla baş etmek zorunda kalan bir topluluğun parçası haline geldi. Gazze’deki kadınlarımız, her an bombalanma tehlikesi, çocuklarını kaybetme, eşini kaybetme yada esir düşme gibi çok büyük travmalarla karşı karşıya yaşıyor. Ki bu duruma maruz kalan çoğu kadın, çocuk ve aileler aramızda değiller...

Bunlarla birlikte birde ekonomik zorluklar yüzünden çok büyük sıkıntı yaşanmakta, hayatta kalma mücadelesinide vermeye çalışıyorlar.

Kadınlar; ayrıca fiziksel ve duygusal şiddet gibi çeşitli şekillerde de şiddete maruz kalıyorlar. Kalmaya da devam ediyorlar... İnsanın aklına geldiğinde bu mu olur dediğimiz, herşeyi yaşıyorlar belkide..

Ancak, tüm bu zorluklara rağmen, Gazze'deki kadınlar,

·       Direnç gösterme,

·       Dayanıklılık gösterme ve

·       Toplumlarının geleceğini şekillendirme konusundaki kararlılıklarıyla bizlere örnek oluyorlar. 

Gazze'deki kadınların ve çocukların haklarına saygı göstermek, korumak ve desteklemek için uluslararası toplumun daha fazla çaba sarf etmesi gerekiyor. Kadınlar ve çocuklar savaş ve çatışmalardan en fazla etkilenen gruplardır. Bu nedenle onların korunması ve haklarının sağlanması öncelikli bir sorumluluktur. Uluslararası insan hakları örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının çabaları takdir edilmelidir, ancak daha fazla destek ve işbirliği fazlasıyla gerekmektedir. Bu çabalar sonucunda Gazze'deki kadınların ve çocukların güvenliğini sağlamak ve haklarını korumak en önemli konuların başında geliyor.

Biz bu kadınlar gününde “Gazze Kadınların sesini duyabiliyor muyuz?”... Bugün duyabildiğimiz sesler, gelecekteki kadınlarının da sesi olacak... Kadınlara yönelik bu zorluklar durdurulmalı, barışçıl çözümlere ihtiyacımız var...

Bu hayatta, zulmedenler ettikleri zulmün karşılığını muhakkak alırlar. O zulme şahitlik edenler ise ya zalimden ya da mazlumdan taraf olurlar. Deneyimsel öğreti der ki: “Tarafsızlık diye bir taraf yoktur.” Her şahitlik bir tepki vermeyi gerektirir. Kişiden beklenen tüm zulmü ortadan kaldırması değil, elinden gelenin en iyisini ortaya koymasıdır.

İnsanın farkında olmadan unuttuğu ise; Gerçek er ya da geç gerçekleşecek. Hak eden hak ettiğini eninde sonunda alacak... Belki bugün, belki yarın..

Ama sen bu adetsizlik karşısında nerdesin?

Yerin neresi?

Konumun neresi? Tam adresini hiç düşündün mü?


Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

Kim Kimdir Nedir?

İlişkilerde Ustalık Nedir?

Başarı Psikolojisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.


"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu

Yorumlar

  1. "Gerçek er ya da geç gerçekleşecek. Hak eden hak ettiğini eninde sonunda alacak... Belki bugün, belki yarın.."
    Kadınlar günümüz kutlu olsun🌸

    YanıtlaSil
  2. Şahitken hangi tepkiyi veriyorsun….
    Ellerinize sağlık …

    YanıtlaSil
  3. Yüreği bir çığlığı paylaşmaya yetmeyenler taraf belirlemediklerini mi zannediyorlar? Hayatta boşluk var mı ki?🍃

    YanıtlaSil
  4. Gazze'nin sesinin duyurulmasının başka bir yolu. Yazı çok anlamlıydı teşekkürler

    YanıtlaSil
  5. Kaleminize sağlık Tüm köşe yazıları herhal olduğu gibi kıtluyor , yazılar yazıyor
    Gazzeli kadınlar bugün bunları yaşarken
    Kadınlar günü kutlu olmasın

    YanıtlaSil
  6. 8 Mart Emekçi kadınlar gününe farklı bir kareden bakmamizi sağladığınız ve konumun nereye düşündüğünüz için çok teşekkürler:))

    YanıtlaSil
  7. ALLAH bizlere razı olduğu tepkileri vermeyi nasip etsin... Aminnnn 😔

    YanıtlaSil
  8. Konumu HAK tan, yana olanlara ne mutlu...

    YanıtlaSil
  9. Gazze deki kadınlarımız malesef çok büyük acılar çektiler, çekmeye de devam ediyorlar. Duyarsız kalmamalıyız.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder