Farkındalık ile Mücadelede Birleşme Zamanı

“Farkındalık ile Mücadelede Birleşme Zamanı”

Dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını derinden etkileyen hastalık, kanser. Her yıl, binlerce insan bu hastalığa yenik düşerken, bir o kadarı da savaşarak bu hastalığı yenmeye çalışıyor.

Peki nasıl bir hastalıktır?

"Kanser", vücut hücrelerinin kontrolsüz ve anormal bir şekilde büyümesiyle karakterize olan bir grup hastalık durumunu ifade eder. Normalde, vücut hücreleri bölünürken ve çoğalırken belirli bir düzen ve kontrol altında olmalıdır. Kanser, bu kontrolün kaybedilmesi sonucunda ortaya çıkar. 

Sağlığı bu kadar etkiliyorken, birde insanın sağlığı kadar önemli olan bir diğer konu ise ilişkileridir

Peki ilişkilerimizde de kanserleşmiş sorunlarımız var mıdır?

Çözüm yok dediğimiz problemlerimizin bu hastalıkla benzeyen tarafları olabilir mi?

Kontrolümüzden çıkan, artık otoritenin bizde olmadığı tüm ilişkilerimiz aslında kanser hücrelerine benzer. İnsanoğlu hayatında gerekli otoriteleri elinden kaybettiğinde yönetmesi gerekenler tarafından yönetilir hale gelir. İlişkilerdeki hastalığın oluşması engellenemediğinde o ilişkiler kişiyi yönetir. İstemeyerek  de olsa mecburen yanlış tepkiler vermek zorunda kalınabilir.

Bir yönetici personelleriyle dengeli ilişkiler kuramadığında tavizler vermek zorunda kalabilir. Ya da bir anne çocuğu ile ilgili sürecinde onunla dengeyi koruyamadıysa sancılı bir yetiştirme sürecine girebilir.

İlişkilerde Kanserleşmiş Yerler, Sağlıksız Dinamikler Nasıl İyileştirilirler?

İnsanlar arasındaki ilişkiler, yaşamın önemli bir parçasını oluştururken, bazen yanlış tutum ve davranışlarımızdan dolayı sorunlar yaşarız. Dolayısıyla ilişkinin bir kanser gibi, sağlığını tehdit eden ve uzun vadeli zararlar bırakan bir duruma dönüşmesine neden olabilir. Bu, ilişkideki bireylerin duygusal veya psikolojik sağlığını tehdit edebilir ve ilişkinin temelini sarsabilir. İletişim ve ilişkinin gerçeğini yasasının bilinmediği bir ilişkide duygusal kopukluk ve uzaklaşma yaşanır.

Kişiler aşırı davranış ve tutum sergiledikleri yerlerde sorunlar yaşamaya başlar. Soruna kendi penceresinden bakınca elinden geleni hatta fazlasını yaptığını düşünür.

Her zaman erken tanı ve tedavi, hastalıkların sonuçlarını olumlu yönde etkileyebildiği gibi yaşadığımız sorunlardan göz çekmemek de ilişkilerimizle ilgili sıkıntının ilerlemesini engeller. Problemin daha başındayken çözüm üretilmediğinde problemi büyütmüş oluruz. Bunun için hayatın içindeki iz ve işaretleri görebiliyor olmak çok önemli.

Peki, problem büyümeden erken davranıp, kanser gibi çözülemeyen bir sorun haline gelmeden önce ne yapabiliriz?

Bunun için hayatın içindeki iz ve işaretleri görebiliyor olmak gerekir. İnsan işaretleri okuyabildiğinde ona göre önlemini alır ve o durumun oluşturacağı olumsuz etkiyi minimize edebilir.

Bir insan gerçek problemini bulamazsa senelerce o problemle uğraşır durur. Kanser gibi "çözümü yok benim problemimin" der. Oysaki hayatta çözümü olmayan hiç bir problem yoktur.

Deneyimsel Tasarım Öğretisi der ki; "Problem ve çözüm yan yanadır." Siyam ikizi gibi...

Peki nereden başlayacağız? İlk adım insan tanıma sanatını anlatan " Kim Kimdir " eğitimine kaydolmak olabilir...


Deneyimsel Tasarım Öğretisi Nedir?

Kim Kimdir Nedir?

İlişkilerde Ustalık Nedir?

Başarı Psikolojisi Nedir?

&

İnsanoğlu var olduğundan beri amacı hiç değişmemiştir.

Mutlu olmak, başarı olmak ve iyi ilişkiler kurmak…

  Deneyimsel Tasarım Öğretisi seminerlerinden;

Kim Kimdir”,” İlişkilerde Ustalık” ve Başarı Psikolojisi” sinde paylaşılan bilgiler,  kişiyi dününe göre daha mutlu ve başarılı yapar.  Seminer konuları; tüm zamanlar, tüm konular ve tüm insanlar için geçerlidir.

 

"Milyarlarca insan içinde bir kişinin ne önemi olabilir ki? Bunun cevabını o bir kişiye sorun..." 

Yahya Hamurcu

 

Yorumlar

  1. İlişkilerimizdeki sorunlarımız belki de görmek istemememizdi 🤦🏻‍♀️

    YanıtlaSil

Yorum Gönder